Na hlavný obsah

Poľsko dá Ukrajine stíhačky MiG-29, ale len spoločne s NATO

Povedal to poľský premiér Morawiecki.

stíhačka MiG-29
Ilustračná snímka – stíhačka MiG-29.Foto: TASR/AP

Poľsko poskytne Ukrajine na obranu proti ruskej invázii stíhačky MiG-29, len ak bude v tejto podpore súčasťou širšej koalície krajín v Severoatlantickej aliancii (NATO). V sobotu (18. 2.) to povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý tak zopakoval už známe poľské stanovisko, informovala agentúra Reuters.

Poľsko prvýkrát ponúklo, že stíhacie lietadlá Ukrajine poskytne už v prvých týždňoch invázie. Poľské ministerstvo zahraničných vecí 8. marca 2022 oznámilo, že je pripravené premiestniť všetky svoje stíhačky sovietskej konštrukcie MiG-29 na americkú základňu Ramstein v Nemecku, odkiaľ by ich prostredníctvom NATO odovzdali Ukrajine.

Návrh vtedy zavrhol Biely dom s tým, že by išlo o „vysoko riskantný krok“. V prvých týždňoch invázie sa vojenská pomoc západných krajín pre Ukrajinu obmedzovala predovšetkým na muníciu, ručné zbrane a iné vojenské vybavenie.

Teraz, keď západné štáty Kyjevu prisľúbili dodanie moderných bojových tankov, je debata o poskytnutí stíhacích lietadiel ukrajinskej armáde naprieč NATO živšia.

Čoraz pokročilejšej vojenskej pomoci sa dožaduje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na základe západných spravodajských informácií očakáva novú ruskú ofenzívu s väčším využitím ruského letectva.

Poľsko stíhačky poskytne len v súčinnosti s NATO. Dodávka stíhačiek Kyjevu je predmetom diskusie, nie je však v dohľadnej dobe v pláne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet