Na hlavný obsah

Naď: Budeme Ukrajine pomáhať toľko, koľko budeme vedieť

Podľa niektorých predstaviteľov opozície pomocou konflikt predlžujeme.

Naď: Budeme Ukrajine pomáhať toľko, koľko budeme vedieť
Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Foto: RTVS

Poslanci Národnej rady uznesením opätovne odsúdili vojnu na Ukrajine. Rusko označili za štát, ktorý podporuje terorizmus. Podľa povereného ministra obrany Jaroslava Naďa preto budeme Ukrajine pomáhať toľko, koľko budeme vedieť. Podľa niektorých predstaviteľov opozície vojenskou pomocou konflikt predlžujeme a zaťahujeme sa ňou do vojny.

Za prijatie uznesenia nebol jediný poslanec okolo Petra Pellegriniho. Aj napriek tomu, že on sám označil Rusko za agresora. Takisto zaň nehlasoval. Väčšina sociálnych demokratov sa pri hlasovaní zdržala.

Poslanci Smeru hovoria, že si želajú mier, no tvrdia, že cesta k nemu cez posielanie zbraní nevedie. Smer je preto principálne proti ďalším dodávkam zbraní.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ukrajina je obeťou, Rusko je agresorom, Rusko porušilo Chartu OSN, Ukrajina v zmysle Charty OSN sa bráni a žiada o pomoc aj od iných krajín. Budeme pomáhať toľko, koľko budeme vedieť,“ vyhlásil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Opakovane hovorí, že vojenská pomoc Ukrajine je v slovenskom národnoštátnom záujme. Nemenný postoj Slovenska, pokiaľ ide o ďalšiu takúto pomoc nášmu susedovi, potvrdil aj poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer (nom. OĽANO).

„Je to elementárne pravidlo kresťanstva pomoci blížnemu, ktorý je v núdzi, toho, koho napadnú, toho, koho bijú, máme sa ho zastať,“ podotkol.

Káčer zdôraznil dôležitosť pomoci

Poverený šéf diplomacie Rastislav Káčer (nom. koalície) upozorňuje, že ak by Ukrajina tento súboj neustála, Rusko by sme mali na našich hraniciach. „Toto by bol absolútne tragický scenár pre našu budúcnosť a toto nevieme pripustiť a v podpore Ukrajiny budeme pokračovať,“ dodal.

Veľký otáznik aktuálne visí nad stíhačkami Mig-29, o ktoré nás požiadal ukrajinský prezident. A nielen o tie.

„Požiadali nás aj o to, či by sme vedeli poskytnúť aj náš systém Kup. My ten systém máme, konkrétne 14 odpaľovacích zariadení na Slovensko a viem si predstaviť, že časť systémov, menšiu časť systémov, by sme vedeli poskytnúť Ukrajine,“ poznamenal Naď.

Ukrajine sme doposiaľ darovali vojenský materiál za takmer 170 miliónov eur. Európska únia nám zatiaľ preplatila 82 miliónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko