Na hlavný obsah

Poslanci NR SR označili ruský režim za teroristický

Vyjadrili podporu Ukrajine a odsúdili ruskú agresiu.

Poslanci NR SR označili ruský režim za teroristický
Poslanci v pléne Národnej rady SR. Foto: TASR

Národná rada (NR) SR opätovne odsúdila ruskú agresiu na Ukrajine a vyjadrila podporu nezávislosti a zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Odsúdila rozsiahle útoky Ruska na civilné obyvateľstvo, civilné objekty a kľúčovú energetickú štruktúru.

Vyplýva to z uznesenia, ktoré poslanci vo štvrtok (16. 2.) prijali. NR SR uznesením zároveň označuje súčasný ruský režim za teroristický a Rusko ako štát podporujúci terorizmus.

Za hlasovala väčšina poslancov bývalej štvorkoalície. Dokopy návrh podporilo 78 poslancov. Proti bolo 12 poslancov vrátane Milana Kuriaka (OĽANO), Ľuboša Blahu a Mariána Kéryho (obaja Smer-SD).

Poslanci odsúdili tiež priame aj nepriame vyhrážky Ruska o použití jadrových zbraní. NR SR uznesením vyjadrila, že neuznáva konanie ani výsledky referend v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti Ukrajiny. Územia považuje naďalej za súčasť Ukrajiny.

Parlament tiež vyjadril podporu úsiliu o zostavenie zvláštneho tribunálu pre stíhanie zločinov agresie a podporu pre stíhanie zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

Zároveň odsudzuje hybridnú vojnu vedenú Ruskom aj na území Slovenska. Vyzýva pritom orgány činné v trestnom konaní, tajné služby a ďalšie kompetentné orgány, aby hrozbu nepodceňovali, ale proti nej účinne zakročili v záujme udržania bezpečnosti a demokracie na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko