Na hlavný obsah

Poslanci vyzvali EÚ k zavedeniu dôveryhodnej migračnej a azylovej politiky

Viacerí sa vyslovili aj za uľahčenie legálnych ciest do Únie.

Poslanci vyzvali EÚ k zavedeniu dôveryhodnej migračnej a azylovej politiky
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali počas stredajšej (1. 2.) rozpravy v Bruseli Európsku úniu, aby zaviedla dôveryhodnú migračnú a azylovú politiku.

O otázkach migrácie hovorili poslanci s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou a so švédskou ministerkou pre záležitosti EÚ Jessikou Roswallovou. Tá zastupovala švédske predsedníctvo v Rade EÚ.

Ide o tému, ktorou sa budúci týždeň na mimoriadnom samite v Bruseli (9. až 10.2.) budú zaoberať šéfovia vlád a štátov EÚ.

Roswallová upozornila, že pokiaľ ide o migráciu, budú lídri EÚ klásť dôraz na kontrolu vonkajších hraníc, na spoluprácu s tretími krajinami a na účinnejšiu návratovú politiku pre migrantov a žiadateľov o azyl bez práva na pobyt v EÚ.

Švédska ministerka tiež očakáva, že premiéri a prezidenti vyzvú na pokračovanie legislatívnej práce na novom pakte o azyle a migrácii.

Von der Leyenová zdôraznila, že migrácia je celoeurópskou úlohou, ktorá si preto vyžaduje aj celoeurópsku reakciu. Podľa jej názoru by sa malo pokračovať na príprave uvedenej právnej normy s cieľom uzavrieť pakt o azyle a migrácii do jari 2024.

Dodala, že treba vypracovať ďalšie opatrenia na posilnenie vonkajších hraníc a na zabezpečenie rýchlejšieho a dôstojného návratu migrantov do svojich krajín pôvodu alebo tranzitu.

Prioritou EÚ by podľa nej malo byť zlepšenie dobrovoľnej solidarity, riešenie základných príčin migrácie z tretích krajín a zavedenie bezpečných a legálnych ciest do Európy.

Europoslanci sa počas diskusie vyjadrili, že po rokoch bezvýsledných diskusií medzi členskými štátmi chcú vidieť konkrétne výsledky v oblasti migračnej a azylovej politiky.

Účinnejšia ochrana hraníc?

Viacerí z nich vyzvali na účinnejšiu ochranu hraníc EÚ. A to aj prostredníctvom fyzických bariér, ktoré by mali byť postavené z eurofondov.

Zákonodarcovia súhlasia s návrhmi zvýšiť mieru úspešnosti vracania nelegálnych migrantov do ich krajín pôvodu. Niektorí navrhli zaviesť spracovávanie žiadostí o azyl pre migrantov na území tretích krajín, mimo EÚ.

Poslanci podporujú aj zlepšenie spolupráce v oblasti migrácie s tretími krajinami, ako aj riešenie základných príčin migrácie.

Viacerí upozornili na to, že pátracie a záchranné operácie mimovládnych organizácií na mori by mali mať spoločný kódex. Atiež na to, že ak má byť migračná politika Európskej únie dôveryhodná, musí rešpektovať ľudské práva a spájať zodpovednosť so solidaritou voči utečencom.

Časť zákonodarcov počas rozpravy upozornila na starnutie obyvateľstva v Európe, čo si podľa nich vyžaduje legálny príliv pracovnej sily. Aj preto sa viacero poslancov vyslovilo za otvorenie a uľahčenie legálnych ciest do EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet