Na hlavný obsah

Pre uzavretý most jazdia kamióny cez centrum Nitry, na mieste sa tvoria kolóny

Mesto však chcelo kamiónovú dopravu zo svojich ciest úplne vylúčiť.

Pre uzavretý most jazdia kamióny cez centrum Nitry, na mieste sa tvoria kolóny
Na snímke kamión v centre Nitry. Foto: RTVS

Pre uzavretý most jazdia kamióny cez centrum Nitry. A to aj napriek tomu, že mesto pred časom chcelo kamiónovú dopravu zo svojich ciest úplne vylúčiť. Na mieste sa tvoria dlhé zápchy.

Desiatky kamiónov za niekoľko minút. Hlavný ťah Nitrou slúži kamionistom ako obchádzka. Keďže nemôžu prechádzať po poškodenom moste ponad železnicu, ktorý je v správe kraja, ak smerujú na juh od Nitry, musia prejsť centrom mesta.

„Keď sa určia obchádzkové trasy, tak my ako samospráva ich musíme strpieť, aj keď s tým zásadne nesúhlasíme. Náš záujem vylúčiť kamiónovú dopravu z centra mesta trvá,“ uviedol hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

„Aby sa existujúce poruchy nerozšírili a nevznikli nové, statik odporúča ponechať dopravné obmedzenia až do realizácie rekonštrukčných prác,“ priblížila hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja Henrieta Prokopová.

Tie však neprichádzajú. Uzavretý nadjazd ponad železnicu je v zlom stave už dlhšie a pre kamióny je zavretý skoro rok. Oprava má stáť takmer dva milióny eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kraj preto v minulosti apeloval na štát, aby most prevzal a opravil ho. Ten však odmietol. Nové vedenie župy teraz opravu z vlastných zdrojov pripúšťa.

„Kraj už začal projekčnú prípravu a rekonštrukčné práce na Cabajskom moste plánuje začať v marci 2024,“ uviedla hovorkyňa kraja. Hovorca Nitry Holúbek tvrdí, že akonáhle most opravia, mesto začne „podnikať všetky kroky na to, aby bola kamiónová doprava z centra Nitry odklonená“.

Oprava nadjazdu by mala trvať asi deväť mesiacov. Kraj chce pri nej zachovať prejazd aspoň v polovičnom profile. Ak sa práce začnú podľa plánu, doprava by tu mala naplno fungovať asi o dva roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny