Na hlavný obsah

Pripravovaná reforma školstva čelí kritike

Poverený minister školstva argumentuje nedostatkom peňazí.

Pripravovaná reforma školstva čelí kritike
Ilustračná snímka prázdnej triedy. Foto: Unsplash

Pripravovaná novela školského zákona čelí kritike. Bývalý minister Branislav Gröhling zo strany SaS upozorňuje, že pôvodne navrhované povinné financovanie asistentov a školských psychológov mení ministerstvo na dobrovoľné. To považuje za míľový krok vzad.

Dočasne poverený šéf rezortu Ján Horecký nepriamo argumentuje nedostatkom financií. Podľa Slovenskej komory učiteľov hrozí, že na nedostatočné riešenia opäť doplatia deti a pedagógovia. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Asistenti učiteľa povinne financovaní štátom. Tieto zmeny chcel cez reformu školského zákona zaviesť exminister Branislav Gröhling. Tvrdí, že rezort pod jeho vedením navrhol, aby sa slová „ministerstvo môže prideliť financie“ zmenilo na „ministerstvo pridelí financie“.

Súčasné vedenie rezortu podľa neho urobilo krok späť. „Povinné financovanie asistentov či školských psychológov opäť zmenilo na dobrovoľné,“ uviedol Gröhling.

Reforma mala nereálne ciele

Poverený minister školstva Ján Horecký reaguje, že prvá verzia novely, ktorú prevzal po svojom predchodcovi, mala nereálne ciele.

Vysvetľuje, že predpokladala výdavky vo výške 400 miliónov eur ročne. „Myslíte si, že je reálne získať každý rok takéto peniaze zo štátneho rozpočtu?“ skonštatoval s tým, že ak by aj taký návrh vydal, nikto by ho neschválil.

„Ak sa budeme tváriť, že na to máme, že to vieme zaplatiť a nájsť na to ľudí, tak budeme žiť rozprávku Cisárove nové šaty,“ dodal.

Na snímke minister školstva Ján Horecký.
Na snímke minister školstva Ján Horecký.Foto: TASR

Takmer 600 pripomienok

Prvá verzia novely školského zákona pod Gröhlingovou taktovkou mala stovky pripomienok. Inak tomu nie je ani pri druhej poupravenej verzii.

Skrátené pripomienkové konanie sa skončilo 31. januára. Výhrad je takmer 600. Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov hovorí, že najzásadnejšia pripomienka sa týka práve neurčitého slovíčka „môže“, ktoré nič negarantuje.

„Pre štát neexistuje žiadny záväzok ani povinnosť. To sú tak neočakávané stratégie, s ktorými nemôže štát rátať ako s reformou. Je to naozaj lotéria,“ dodal. Zodpovednosť podľa neho nesie súčasný aj bývalý šéf rezortu.

Zákon ešte musí prejsť vládou a parlamentom. Viktor Križo upozorňuje, že rezort školstva tlačí čas. Musí totiž plniť záväzky z plánu obnovy. „Ak nebudú hotové míľniky, nebudú financie. Rezort to vedel celé dva roky, odkedy je plán obnovy. Teraz zisťuje, že možno na to nebude mať v štátnom rozpočte peniaze,“ vysvetlil.

Priblížil, že do parlamentu sa reforma musí dostať v marci. „Všetko musí rezort stihnúť v tejto náročnej politickej situácii,“ uzavrel. Dodal, že v pondelok (6. 2.) sa začína rozporové konanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál