Na hlavný obsah

Náklady na štúdium sa zvyšujú, mnohí vysokoškoláci si preto musia hľadať prácu

Rada vysokých škôl volá po väčšej pomoci.

Náklady na štúdium sa zvyšujú, mnohí vysokoškoláci si preto musia hľadať prácu
Na snímke študenti vysokej školy. Foto: RTVS

Bezstarostný študentský život je pre mnohých vysokoškolákov minulosťou. Aby dokázali zaplatiť náklady na štúdium, museli si nájsť zamestnanie – niektorí aj dve. Študentská rada vysokých škôl volá po väčšej pomoci.

Vyššie ceny trápia aj študentku Soňu, ktorá študuje v Bratislave architektúru. Kým pred letom minula na stravu 50 eur týždenne, teraz je to dvojnásobok. Aj preto si našla popri štúdiu už druhé zamestnanie.

„Je to dosť náročné. Hlavne smerom k štúdiu cítim, že oproti predošlým rokom škole venujem omnoho menej času, čo sa potom odzrkadľuje na mojich výsledkoch. Z tohto pohľadu mi je to dosť ľúto,“ priblížila študentka Soňa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Študenti začali pociťovať zdražovanie už v septembri, keď nastupovali do školy. Ku koncu roka sa situácia zhoršuje. Veľkú časť ukrojí z rozpočtu bývanie. Ceny na internátoch sa od septembra zvýšili aj o 20 percent. Vysoké školy nevylučujú, že to ešte porastie.

Riešením by podľa bývalého ministra mohlo byť navýšenie už jestvujúcich príspevkov. „Rozšírenie možnosti sociálnych štipendií a zvýšenie jednotlivých príspevkov, aby si študenti mohli uhradiť zvýšené náklady,“ vysvetlil poslanec Branislav Gröhling (SaS).

Ministerstvo školstva pripravuje zvýšenie príspevku na ubytovaných študentov verejných vysokých škôl v študentských domovoch zo siedmich na desať eur. O desať centov sa zvýšil aj príspevok na stravu. Podľa študentskej rady vysokých škôl táto pomoc nestačí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko