Na hlavný obsah

Problémom nie je formulácia v zákone, ale aplikačná prax

Reagujú odborníci na navrhovanú zmenu trestného zákona.

Problémom nie je formulácia v zákone, ale aplikačná prax
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Za znásilnenie odsúdili na Slovensku v uplynulých štyroch rokoch 153 páchateľov. Na súde musí obžaloba dokázať použitie násilia alebo zneužitie bezbrannosti obete, napríklad v opitosti.

Zmeniť legislatívu v prospech napadnutých chcela exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), ktorá navrhovala vložiť do trestného zákona „neudelenie súhlasu“. Rezort tento týždeň novelu upravil. Súhlas v nej nie je.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Status quo podľa povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa ostáva, pretože polícia by nezvládla dokazovať nesúhlas obete bez svedkov či záznamu. Odborná verejnosť tak zmenu považuje za nedostatočnú.

Právnička Barbora Burajová vysvetľuje, akú zmenu by posudzovanie súhlasu prinieslo. „Trestný zákon na postihnutie páchateľa vyžaduje, aby bolo použité násilie alebo zneužitie v bezbrannosti. Podmienka súhlasu nás posúva pred akékoľvek prekročenie hranice intimity či sexuality druhej osoby,“ skonštatovala.

Obete nemajú motiváciu vymýšľať si

Dodáva, že menej než osem percent nahlásených znásilnení skončí ako falošných. Dĺžka takýchto súdnych sporov trvá približne rok a pol. Podľa odborníčky tak obete nemajú veľkú motiváciu vymýšľať si.

Či obete klamú alebo nie, posudzuje psychológ. Naopak pri páchateľovi psychológ skúma, či má sklon k agresivite alebo sexuálnym úchylkám. Exministerka Kolíková reaguje, že súhlas chcela do zákona doplniť, lebo páchateľom je často blízky človek či osoba v pozícii moci.

„V skutkovej podstate sa rozpráva o bezbrannosti, ale sú to situácie, kedy je obeť vovedená do stavu opitosti alebo sa jedná o deti do 10 rokov. S tým trestný zákon neráta,“ uviedla.

Rezort formuláciu upraví

Dočasný minister Karas vysvetľuje, aké zmeny v zákone spravili. „Dopĺňame toto ustanovenie do trestného zákona tak, aby bolo zrejmé, kedy ten súhlas je alebo nie je uvedený. Za súhlas sa nebude považovať, ak niekto slovne alebo fyzicky nereagoval. Ide o tzv. fyzický stav zmrznutia,“ vysvetlil.

Ministerstvo v reakcii na kritiku oznámilo, že formuláciu upraví. Odborníci však upozorňujú, že problémom nie je formulácia v zákone, ale aplikačná prax.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál