Na hlavný obsah

Progresívne Slovensko pôjde do volieb samostatne

Svoj program stavia na troch kľúčových pilieroch.

Uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.
Uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.Foto: TASR

Progresívne Slovensko (PS) pôjde do parlamentných volieb samostatne. Oznámil to v stredu (1. 2.) predseda hnutia Michal Šimečka. Poslanci v utorok (31. 1.) určili 30. september ako termín predčasných volieb.

PS sa podľa Šimečku poučili zo spájania strán pred parlamentnými voľbami v roku 2020, ktoré viedli k neúspechu hnutia a prepadnutiu 200 000 hlasov voličov.

Hnutie bolo dôslednou a konštruktívnou opozíciou, ktorá podporila kľúčové zmeny, aj prostredníctvom hlasu nezaradeného poslanca Tomáša Valáška, tvrdí Šimečka. „Nikdy sme neskĺzli k lacnému extrémistickému populizmu, ktorý tu predvádzala antisystémová opozícia na čele s (predsedom Smeru-SD) Robertom Ficom,“ zdôraznil.

Schválenie termínu predčasných volieb Šimečka privítal. „Je to dobré, že ich máme. Predčasné voľby sú lepšie než pokračovanie agónie bezvládia. No aj tak ma to neteší. Pre Slovensko by bolo lepšie, keby sme mali parlament a vládu, ktoré fungujú stabilne, kompetentne a počas celého volebného obdobia,“ dodal.

Hnutie si uvedomuje, že predčasné voľby môžu viesť aj k návratu Fica, čo vnímajú ako civilizačné ohrozenie. „Urobíme všetko preto, aby sme tomu zabránili. Sme odhodlaní brániť demokraciu, ukotvenie v EÚ a NATO a spravodlivosť pre všetkých,“ priblížil Šimečka.

Progresívne Slovenska chce podľa jeho predsedu ponúknuť občanom nádej, že aj na Slovensku môže byť európska úroveň verejných služieb, kvality života i politiky. Svoj stranícky program preto postavili na troch základných pilieroch.

„Nespochybniteľná príslušnosť k EÚ a NATO, kompetentné a odborné vládnutie a ochrana právneho štátu,“ spresnil Šimečka. Chce na Slovensku začať budovať modernú, inovatívnu a zelenú ekonomiku či ochrániť Špecializovaný trestný súd, Úrad špeciálnej prokuratúry, nezávislosť polície a doriešiť kauzy bývalých vlád.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko