Na hlavný obsah

Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra

Za tento termín hlasovalo 92 poslancov.

Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Poslanci Národnej rady SR v utorok (31. 1.) schválili termín predčasných parlamentných volieb. Budú sa konať 30. septembra 2023. Za tento termín hlasovalo 92 poslancov z 148 prítomných. Išlo o poslancov z poslaneckých klubov OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí.

Proti návrhu jesenného termínu predčasných volieb hlasovalo 54 poslancov a hlasovania sa zdržali dvaja. Proti boli všetci prítomní poslanci strany Smer-SD, Hlas-SD a Republika. Hlasovania sa zdržali iba dvaja poslanci – Patrick Linhart a Slavěna Vorobelová.

Na snímke tabuľa s výsledkom hlasovania o predčasných voľbách počas 82. schôdze NR SR.
Na snímke tabuľa s výsledkom hlasovania o predčasných voľbách počas 82. schôdze NR SR.Foto: TASR

Vopred sa ospravedlnili a hlasovania sa nezúčastnili dvaja poslanci. Marek Hattas (SaS) je na pracovnej ceste a Peter Kremský (OĽANO) bol tiež v zahraničí.

Poslanci NR SR tak vyhoveli ultimátu, ktoré im skôr dala prezidentka Zuzana Čaputová. Ak by sa poslanci v utorok na termíne predčasných volieb nedohodli, vymenovala by úradnícku vládu.

Reakcie politikov

Na schválenie jesenného termínu predčasných volieb reagoval predseda strany Smer-SD Robert Fico, že je to „na zápis do knihy svetových rekordov“. Dodal však, že si jeho strana trúfa vyhrať voľby aj v septembri.

Richard Sulík (SaS) uviedol, že jeho strana si ctí dohody. Ako dôkaz uviedol dohodu s bývalými koaličnými partnermi na septembrovom termíne predčasných volieb. Dodal, že SaS bude 30. septembra naďalej „konštruktívnou opozíciou“.

Priblížil, že mu bolo „milšie“ rokovať s predstaviteľmi bývalej koalície, ako so stranami, ktoré „chcú raz jedno, a potom presný opak“. Narážal tým na opozičné strany Fica a Pellegriniho.

Podľa Borisa Kollára (Sme rodina) by bol najvhodnejší termín májový. „Všetci poslanci hnutia Sme rodina hlasovali za májový, júnový, ale aj septembrový termín,“ dodal.

Uviedol, že opozícia využívala diskusiu o termíne predčasných volieb na „vytváranie chaosu a je rád, že tento cirkus už skončil“.

Reakcia prezidentky

„Rešpektujem, že ústavná väčšina sa zhodla na termíne predčasných volieb,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová vo vyhlásení, o ktorom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Utorkové rozhodnutie parlamentu je podľa jej slov „nevyhnutným vyústením toho, že v decembri došlo k odvolaniu vlády“. „Tá stratila legitimitu dovládnuť do konca riadneho volebného obdobia,“ dodala.

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová.
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová.Foto: TASR

Aj napriek tomu, že poslanci NR SR rozhodli o termíne predčasných parlamentných volieb „opäť na poslednú chvíľu“, dodala, že nateraz k vymenovaniu úradníckej vlády nepristúpi.

Odkázala však, že „v prípade zásadných zlyhaní dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera (OĽANO), je pripravená kedykoľvek na zostávajúci čas do volieb vymenovať úradnícku vládu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko