Na hlavný obsah

Rakúsko vyhostilo štyroch ruských diplomatov

Dvaja z nich pôsobili na veľvyslanectve.

Rakúsko vyhostilo štyroch ruských diplomatov
Ruské veľvyslanectvo vo Viedni. Foto: Twitter/Nexta


Rakúsko sa rozhodlo vyhostiť štyroch ruských diplomatov. Dvaja z nich pôsobili na ruskom veľvyslanectve a konali v rozpore s diplomatickým štatútom, uviedlo vo štvrtok (2. 2.) vo vyhlásení rakúske ministerstvo zahraničia. Ďalší dvaja pôsobili na ruskom zastúpení pri OSN a porušili pravidlá dohodnuté medzi Rakúskom a OSN.

Ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že štyria ruskí diplomati musia rakúske územie opustiť do 8. februára.

Podľa nemenovaného rakúskeho predstaviteľa, ktorého cituje agentúra Reuters, sa prípady týkajú špionáže. Ministerstvo ďalšie detaily nezverejnilo. Porušenie medzinárodných dohovorov sa v diplomacii často používa na označenie špionážnych aktivít. Jeden z vyhostených diplomatov má vyššie postavenie ako ostatní traja, nejde však o veľvyslanca.

Rusko má v Rakúsku rozsiahly diplomatický aparát, píše agentúra AFP. Vo Viedni totiž sídli niekoľko medzinárodných inštitúcií, napríklad Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) či Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Podľa agentúry Reuters je v Rakúsku akreditovaných okolo 140 ruských diplomatov.

Rakúsko označuje zahraničných diplomatov za nežiaduce osoby len zriedkavo, pripomenula agentúra AFP. Štyroch ruských diplomatov Viedeň vyhostila vlani v apríli. Moskva potom vyhostila štyroch rakúskych diplomatov.

Predtým Rakúsko vyhostilo jedného ruského diplomata v roku 2020. Naopak, odmietlo označiť za nežiaduce osoby ruských diplomatov v roku 2018, keď tak urobila rada európskych krajín v reakcii na pokus o vraždu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa.

Recipročné opatrenie?

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii uviedlo, že by mohlo podniknúť podobné odvetné opatrenia. Vo štvrtok to napísala agentúra AP.

Ruský veľvyslanec v Rakúsku Dmitrij Ljubinskij vyhlásil, že on aj Michail Uljanov, ktorý pôsobí ako vyslanec pri medzinárodných inštitúciách vo Viedni, každý osobitne v stredu (1. 2.) neskoro večer navštívili rakúske ministerstvo zahraničných vecí, kde sa o vyhostení dozvedeli.

„Vyjadrili sme rázny nesúhlas, odmietli sme nepodložené tvrdenia a upozornili sme na nevyhnutnosť odvetných opatrení,“ uviedol Ljubinskij. Dodal, že rakúski predstavitelia neposkytli žiadne konkrétne dôvody na vyhostenie diplomatov a hovorili len o „nejasných obvineniach založených na názore špeciálnych služieb“.

Upozornil tiež, že toto rozhodnutie by mohlo ovplyvniť pozíciu Rakúska ako neutrálneho miesta na medzinárodné rokovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet