Na hlavný obsah

Rezort práce vyčlenil na podporu vzdelávania občanov viac ako 8 miliónov eur

Medzi najžiadanejšie patria počítačové a zváračské kurzy.

Rezort práce vyčlenil na podporu vzdelávania občanov viac ako 8 miliónov eur
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Úrady práce v rámci projektu Nestrať prácu – vzdelávaj sa schválili vzdelávanie občanov za viac ako osem miliónov eur. Uviedol to v utorok (14. 2.) rezort práce. „Vďaka tomuto projektu si ľudia môžu bezplatne prehlbovať svoje vzdelanie, zlepšiť svoje uplatnenie na pracovnom trhu či kariérne rásť,“ priblížil rezort.

Úrady práce preplatia v plnej výške zamestnancom, živnostníkom, ale aj ľuďom na materskej či rodičovskej dovolenke. Vzdelávacie kurzy si pritom môžu vybrať sami podľa vlastného výberu. Môže ísť o kurzy na zlepšenie jazykových, počítačových či remeselných zručností.

Príklady kurzov zo schválených žiadostí.
Príklady kurzov zo schválených žiadostí. Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Medzi najžiadanejšie patria podľa rezortu práce špecializované počítačové kurzy, zváračské kurzy či kurzy súvisiace s profesiou vodiča motorových vozidiel.

Rezort tiež priblížil, že úrady práce už schválili bezmála 7 000 záujemcom zaplatenie dodatočného vzdelania, a to v bežných, ale aj menej rozšírených oblastiach. Napríklad v oblasti inštalácie fotovoltických systémov, environmentálneho rozvoja a odpadového hospodárstva, či kybernetickej bezpečnosti.

O možnosť dodatočného vzdelania sa môžu uchádzať nielen ľudia bez práce, ale i zamestnaní, ktorí chcú kariérne rásť. „Vo vzdelávaní vidíme najlepšiu prevenciu proti nezamestnanosti. Preto sme sa ho rozhodli výraznejšie finančne podporiť,“ vyhlásil dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Ako požiadať o príspevok?

Záujemcovia o vzdelávacie kurzy sa môžu evidovať elektronicky alebo na ktoromkoľvek úrade práce. Vyplnia si potrebnú žiadosť o poskytnutie príspevku na vzdelávanie, ktorú je však potrebné podať najneskôr 21 dní pred začiatkom vybraného kurzu.

„Záujemca o zamestnanie skutočne neplatí nič. Úrady práce zaplatia občanom kurz po jeho úspešnom absolvovaní v plnej výške,“ dodal generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko