Na hlavný obsah

Riaditeľ mexickej zoo predával mäso z ohrozených druhov zvierat

V krajine je nezákonný predaj exotických zvierat dlhoročným problémom.

Riaditeľ mexickej zoo predával mäso z ohrozených druhov zvierat
Na ilustračnej snímke kamerunská koza. Foto: twitter/CTV News

Riaditeľ zoologickej záhrady v mexickom meste Chilpancingo je podozrivý z toho, že nelegálne predával alebo zabíjal na mäso ohrozených druhov zvierat. V piatok (3. 2.) o tom informovali miestne úrady, píše denník The Guardian.

José Rubén Nava bol zbavený funkcie riaditeľa v januári tohto roku po incidente súvisiacom s podozrivým uhynutím jedného z jeleňov chovaných v zoo. Následné vyšetrovanie ukázalo, že počas Navaovho riaditeľského pôsobenia za podozrivých okolností predali alebo usmrtili viacero tamojších zvierat.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Fernando Ruíz Gutierrez uviedol, že Nava dal údajne zabiť aj štyri ohrozené kamerunské kozy žijúce v zoo. Mäso z nich vraj podával na vianočnom večierku, ktorý organizoval. Ohrozil tým aj zdravie ľudí, keďže mäso z týchto zvierat nie je vhodné na konzumáciu.

Úrady tiež vyhlásili, že Nava predal jedného jeleňa a niekoľko jedincov vzácneho tura Watusi súkromným osobám.

The Guardian pripomína, že v Mexiku je nezákonný predaj ohrozených exotických živočíchov súkromným osobám dlhoročným problémom. Najmä miestni priekupníci s drogami si s obľubou zriaďujú vlastné chovy levov, tigrov a ďalších voľne žijúcich zvierat. Stáva sa tiež, že tieto živočíchy utečú a ohrozujú verejnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet