Na hlavný obsah

Rocker Alice Cooper je okrem svojich hitov známy aj svojou hororovou scénickou šou

Oslavuje 75 rokov.

Rocker Alice Cooper je okrem svojich hitov známy aj svojou hororovou scénickou šou
Americký rockový spevák, skladateľ a hudobník Alice Cooper. Foto: TASR/AP

Hudobník, ktorého imidžu sa snažili priblížiť umelci ako Marilyn Manson či skupina Kiss, v sobotu (4. 2.) oslavuje 75. narodeniny.

Americký rocker Alice Cooper, ktorý sa narodil 4. februára 1948 ako Vincent Damon Furnier, sa okrem mnohých hitov preslávil aj svojím make-upom a hororovou šou na pódiu.

Cooper svojím takzvaným shock rockom ovplyvnil aj nespočetné množstvo umelcov, pričom Kiss, Rob Zombie a Marilyn Manson sa snažili priblížiť jeho imidžu.

Medzi jeho obdivovateľov patrila herečka Mae Westová, surrealistický maliar Salvatore Dalí a režisér filmu Nočná mora v Elm Street Wes Craven.

Rodák z Detroitu sa preslávil začiatkom 70. rokov ako spevák a harmonikár v rockovej skupine Alice Cooper. V roku 1975 prijal jej meno ako pseudonym a vydal sa na sólovú dráhu, počas ktorej vydal 21 štúdiových albumov. Posledný mu vyšiel predminulý rok.

Zmes hororu, kabaretu a heavy metalu

Na koncertoch a v hudobných videoklipoch fanúšikov bavil a šokoval svojou podobou s čiernymi tieňmi pod očami či krvou okolo úst. Cooperove koncerty sú už päť desaťročí zmesou hororu, kabaretu a heavy metalu.

Bol prvým, ktorý vystupoval na koncertoch s hadom boa a pomaľovanou tvárou. To mu vynieslo prezývku hadí muž.

Na snímke vpravo americký rockový spevák Alice Cooper.
Na snímke vpravo americký rockový spevák Alice Cooper.Foto: TASR/AP

V roku 2012 spoluzaložil superskupinu Hollywood Vampires, ktorej cieľom je vzdať hold hudbe 70. rokov. Okrem Coopera sa v hviezdnej zostave objavuje aj herec Johnny Depp a gitarista skupiny Aerosmith Joe Perry.

Popri hudbe sa venuje herectvu aj golfu

V zákulisí je Alice Cooper známy svojím spoločenským a vtipným vystupovaním. Mnohí ho charakterizujú ako jedného z najobľúbenejších heavy metalových zabávačov.

Je nielen hudobníkom, ale aj hercom, golfovou celebritou, majiteľom reštaurácie a od roku 2004 aj rozhlasovým moderátorom.

Na snímke americký rockový spevák Alice Cooper.
Na snímke americký rockový spevák Alice Cooper.Foto: TASR/AP

Autor hitov School’s Out, I’m Eighteen, Posion a Hey Stoopid, ktorý pred rokmi vstúpil do americkej rockandrollovej siene slávy, je dobre známy aj slovenskému publiku. Naposledy na Slovensko zavítal v septembri 2019.

Vrátil sa sem po takmer desiatich rokoch, keď predchádzajúce dva koncerty odohral v novembri 2009 v Košiciach a v športovej hale na bratislavských Pasienkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet