Na hlavný obsah

RTVS podáva trestné oznámenie za výhražné telefonáty moderátorke Sobotných dialógov

NAKA začala v tejto veci trestné oznámenie.

RTVS podáva trestné oznámenie za výhražné telefonáty moderátorke Sobotných dialógov
Budovy RTVS v Mlynskej doline. Foto: TASR

Po relácii Sobotné dialógy odvysielanej v sobotu (25. 2.), do ktorej sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru-SD Ľuboš Blaha, dostala moderátorka relácie Marta Jančkárová výhražné e-maily a výhražný telefonát. RTVS totiž Blahu odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla.

V e-mailoch sa moderátorke neznáme osoby vyhrážajú mimoriadne vulgárnym a agresívnym slovníkom fyzickou likvidáciou, mučením, hromadným znásilnením, ublížením jej rodinným príslušníkom a podobne.

RTVS podá v tejto súvislosti trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. „Obsah výhražných e-mailov RTVS nebude pre ich nenávistný a vulgárny charakter publikovať, so súhlasom Marty Jančkárovej ich však poskytne médiám a mediálnym organizáciám, ktoré o to požiadajú,“ uviedla slovenská verejnoprávna televízia a rozhlas v oficiálnom vyjadrení.

Redakcia rozhoduje o náhradníkovi, nie strana

„Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti,“ uviedla RTVS.

Vysvetlila tiež, že politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých RTVS do relácií pozvala. O zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS.

„Ak teda Robert Fico tvrdí, že poslanec Marián Kéry sa do diskusie dostaviť nemohol a museli narýchlo hľadať náhradu, mýli sa. Právo nájsť náhradného diskutéra za hosťa, ktorý do relácie neprišiel, hoci pozvanie prijal a potvrdil, má RTVS, nie politická strana, ktorú reprezentuje,“ dodala RTVS.

Miesto v diskusnej relácii podľa nej nepatrí politickej strane, ale konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov. Ak sa tento hosť dostaviť do diskusie napokon nemôže, je to opäť redakcia, kto rozhodne o jeho náhradníkovi.

„Nie je to cenzúra, dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany,“ skonštatovala.

NAKA začala vo veci trestné oznámenie

Polícia SR v nedeľu večer na svojom facebooku informovala o tom, že vo veci vyhrážania moderátorke Marte Jančkárovej začala Národná kriminálna agentúra (NAKA) trestné stíhanie. Bližšie informácie o prípade poskytnúť nemohla.

Rezort kultúry odsudzuje vyhrážky

Rezort kultúry s dočasne poverenou šéfkou rezortu Natáliou Milanovou (OĽANO) odsúdili útoky na novinárku Jančkárovú. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.

Ministerstvo stojí za postojmi RTVS, ktoré obhajujú redakčnú nezávislosť médií verejnej služby. Politické zásahy do nezávislosti považuje za neprijateľné.

Zo stanoviska RTVS rezort vyzdvihol vetu, že dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko