Na hlavný obsah

Rumunskí lekári čelia obvineniu, že používali implantáty z mŕtvych ľudí

Zdravotníctvo v krajine je jedným z najhorších v EÚ.

Rumunskí lekári čelia obvineniu, že používali implantáty z mŕtvych ľudí
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Rumunská prokuratúra v sobotu (18. 2.) oznámila, že začala trestné stíhanie piatich lekárov podozrivých z toho, že v stovkách prípadov opätovne použili srdcové implantáty vyňaté z mŕtvych pacientov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Jedného z piatich lekárov vzali do väzby pre podozrenie zo zneužitia právomocí a prijímania úplatkov, uviedla prokuratúra vo vyhlásení. Podľa serveru Digi24 ním je primár kardiologickej kliniky vo východorumunskom meste Jasy.

Zadržaný dohliadal na ďalších štyroch lekárov, ktorí mu poskytovali srdcové prístroje vybrané zo zosnulých pacientov bez toho, aby k tomu dali predchádzajúci súhlas oni alebo ich rodiny, uviedla prokuratúra.

Podľa vyšetrovateľov lekár počas siedmich rokov od roku 2017 vykonal 238 operácií, pri ktorých v rozpore so zákonom pacientom voperoval implantáty získané od zosnulých pacientov alebo zariadenia neznámeho pôvodu. Vystavil ich tak nebezpečenstvu vážnych zdravotných komplikácií alebo smrti.

„Veľká časť implantátov odporúčaných lekárom nebola nevyhnutná. Nasadili ich na základe sfalšovaných diagnóz alebo skôr predpísaných liekov, ktoré spúšťali špecifické príznaky,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Rumunský systém zdravotnej starostlivosti patrí k najmenej rozvinutým v Európskej únii. Je tiež zaťažený korupciou, neefektívnosťou a spolitizovaným riadením.

Štát za posledných 30 rokov postavil jedinú nemocnicu, na zdravotnú starostlivosť vynakladá najmenej prostriedkov v EÚ. Desiatky tisíc lekárov a zdravotných sestier odišli do zahraničia, pripomenul Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet