Na hlavný obsah

Žilinská nemocnica môže endoskopicky operovať poškodené platničky

Metóda je pre pacienta výrazne šetrnejšia.

Žilinská nemocnica môže endoskopicky operovať poškodené platničky
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Žilinská nemocnica môže endoskopicky operovať poškodené platničky. Špeciálny prístroj mali doteraz iba dve štátne nemocnice. Na severe Slovenska chýbal. Metóda je pre pacienta výrazne šetrnejšia.

Ideálnymi kandidátmi na endoskopickú operáciu platničiek sú buď mladší, alebo obézni ľudia. Každý prípad však musí definitívne posúdiť odborník.  

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„O jej vhodnosti rozhoduje na základe predoperačných vyšetrení lekár, operatér,“ uviedol Róbert Rosival, viceprezident Slovenskej spondylochirurgickej spoločnosti.

Na spinálnu endoskopiu sa vraj pacienti pýtali už pred kúpou prístrojového vybavenia. Prvý pacient, ktorého budú v Žiline operovať mal v posledných mesiacoch bolesti, ktoré mu bránili v pohybe a nakoniec neustávali ani v leže. Keď sa dozvedel, že musí podstúpiť operáciu, iný zákrok ani nezvažoval. 

Po endoskopickej operácii poškodenej platničky sa pacient môže už na druhý deň postaviť a ísť domov.

„Do práce sa môže do týždňa vrátiť. Oproti tomu čo operujeme, tak to sú niekoľkomesačné PN-ky, čo robíme normálne pod mikroskopom,“ spresnil Ivan Mačuga, primár neurochirurgie Fakultná nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Tím operatérov v Žiline absolvoval už v minulom roku školenia v Česku a v Nemecku. Dokonalé zvládnutie techniky trvá niekoľko mesiacov .

Žilinskú nemocnicu stál prístroj z vlastných zdrojov vyše 130 000 eur. Ministerstvo zdravotníctva naň prispelo 200 000 a v štátnych zariadeniach by nemal byť posledný.

Ministerstvo zdravotníctva plánuje v tomto roku vypísať výzvu z Plánu obnovy na prístrojové vybavenie za 53 000 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny