Na hlavný obsah

Rusi ovládli východnú časť Bachmutu

Pripustil to veliteľ jednej z ukrajinských jednotiek.

Rusi ovládli východnú časť Bachmutu
Ukrajinskí vojaci hliadkujú v meste Bachmut. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci ovládli časť Bachmutu, kontrolujú hlavné zásobovacie trasy a situácia je „objektívne ťažká“, povedal televízii Nastojaščeje Vremja veliteľ jednej z ukrajinských jednotiek, brániacej toto mesto v Donbase na východe krajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (3. 2.) vyhlásil, že Ukrajina bude brániť Bachmut tak dlho, ako len to pôjde.

„Nepriateľ čiastočne obsadil mesto: priemyselnú zónu a štvrť súkromných domov až po rieku. Naozaj sa mu darí prerážať na neveľkých úsekoch frontu a približovať sa k našim pozíciám. Mesto je teraz ustavične a systematicky ostreľované z mínometov,“ povedal Denys Jaroslavskyj.

Rusi podľa tohto dôstojníka môžu tiež ostreľovať dve hlavné cesty spájajúce mesto s ukrajinským tylom a snažia sa ho definitívne odrezať od zásobovania. Na Bachmut už neútočia žoldnieri z Vagnerovej skupiny, ale jednotky pravidelnej ruskej armády. Tie sú podľa Jaroslavského dobre vycvičené a počínajú si úplne profesionálne – „úplne ako my“.

Treba priznať, že nepriateľ sa poučil z6 skorších chýb a boje v Bachmute „nie sú žiadna prechádzka“, pripustil ukrajinský dôstojník.

Riečka Bachmutka delí Bachmut na dve nerovnako veľké časti. Východná časť pozostáva hlavne zo súkromných domov, ale na severe prilieha priemyselná zóna. V týchto miestach sa bojuje už niekoľko mesiacov, pripomenula stanica BBC. Dodala, že západná časť mesta je výrazne väčšia a tiež sa tam nachádza jeho centrum.

Z dôstojníkových slov podľa BBC vyplýva, že Rusi obsadili viac ako tretinu mesta.

Televíziu Nastojaščeje Vremja vysielajúcu v ruštine. S redakciou v Prahe založili americké rozhlasové stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) a Hlas Ameriky. Televízia je financovaná americkým Kongresom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet