Na hlavný obsah

Ruská invázia vyvolala v súčasnosti najväčšie porušovanie ľudských práv, tvrdí Guterres

Rada OSN pre ľudské práva na zasadnutí preberie krízy v rôznych častiach sveta.

Ruská invázia vyvolala v súčasnosti najväčšie porušovanie ľudských práv, tvrdí Guterres
Ukrajinskí vojenskí zdravotníci ošetrujú svojho zraneného muža v poľnej nemocnici pri Bachmute na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Výdobytky ľudských práv dosiahnuté v posledných desaťročiach sú teraz obmedzované alebo dokonca úplne rušené.

Na úvod zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) to v pondelok (27. 2.) povedal vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk, ktorý ako príklad uviedol „nezmyselnú“ ruskú inváziu na Ukrajinu.

Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa agresia vyvolaná Moskvou rozpútala dokonca najväčšie porušovanie ľudských práv, aké dnes poznáme.

„Veľká časť pokroku, ktorý sa dosiahol za niekoľko desaťročí, je v niektorých častiach obmedzená a dokonca zvrátená,“ povedal Türk na zasadnutí v Ženeve, ktorého sa zúčastňuje viac ako 100 ministrov a hláv štátov. Vyzval krajiny, aby sa snažili prekonať svoje rozdiely a vytvorili „nový celosvetový konsenzus v oblasti ľudských práv“.

Rada OSN pre ľudské práva na zasadnutí preberie krízy v rôznych častiach sveta na čele s vojnou Ruska proti Ukrajine.

Rusko členom Rady OSN pre ľudské práva nie je. Valné zhromaždenie OSN po správach o vraždení civilistov na Ukrajine vlani v apríli schválilo prerušenie členstva Ruska v Rade a Moskva následne 47-členný orgán opustila. Kreslo Ruska získala 10. mája Česká republika.

Počas zasadnutia, ktoré potrvá do prelomu marca a apríla, sa viaceré štáty budú usilovať o predĺženie mandátu vyšetrovacieho orgánu OSN. Ten zriadili na účely prešetrenia zverstiev na Ukrajine.

Osobitný tribunál?

Kyjev, ktorý požaduje zriadenie osobitného tribunálu na stíhanie ruského politického a vojenského vedenia v súvislosti s inváziou, uviedol, že tento orgán je nevyhnutný na zabezpečenie toho, aby Rusko bolo poháňané k zodpovednosti.

„Domnievame sa, že by malo ísť o technické rozšírenie mandátu. Ale aj o podstatné posilnenie textu,“ povedala minulý týždeň novinárom ukrajinská veľvyslankyňa pri OSN Jevhenija Filipenková.

Kyjev a jeho spojenci sú nespokojní s účasťou námestníka ruského ministra zahraničia Sergeja Rjabkova, ktorý k Rade prehovorí vo štvrtok. Rusko, ktoré popiera, že by sa na Ukrajine dopúšťalo vojnových zločinov alebo útokov na civilistov, bolo síce členstvo v Rade pozastavené, rokovania sa ale stále môže zúčastniť ako pozorovateľ.

Západní diplomati mlčia o tom, aká bude ich reakcia na Rjabkovovo vystúpenie. Vlani pri vystúpení šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova hromadne odišli. Filipenková uviedla, že Kyjev prítomnosť Ruska na zasadnutí nevíta a bude „podľa toho konať“. Ďalšie podrobnosti nezverejnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet