Na hlavný obsah

Putinove dôvody a ciele vojny na Ukrajine považujú diplomati za nelogické

Tvrdí totiž, že Rusko na Ukrajine bojuje so Západom o svoju existenciu.

Putinove dôvody a ciele vojny na Ukrajine považujú diplomati za nelogické
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Kremeľ neustále mení dôvody a ciele vojny na Ukrajine. Najnovšie ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že na Ukrajine Rusko bojuje so Západom o svoju holú existenciu. Porážka by údajne viedla k zániku Ruskej federácie.

Svoje rozhodnutie napadnúť Ukrajinu obhajuje ako nevyhnutné. Diplomati hovoria o nezmysle a nelogických argumentoch. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

„Západ nás chce rozkrájať na kúsky už od rozpadu Sovietskeho zväzu a nikdy nás neprijmú medzi takzvané civilizované národy. A prečo nás chcú rozdrobiť? Aby nás dokázali ľahko kontrolovať,“ vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre ruskú televíziu Rossija 1.

Porážka Ruska by mohla ohroziť Putinov režim

Tvrdil, že vo vojne na Ukrajine ide o samotnú existenciu Ruska a ruského národa, ktorý by po porážke prestal existovať. Bývalý americký diplomat a veľvyslanec na Ukrajine Steven Pifer označil pre RTVS takéto tvrdenia za absurdné.

„Rusko môže prehrať vojnu na Ukrajine a nijako to neohrozí jeho existenciu. Ukrajinci neplánujú pochodovať na Moskvu. Všetko, o čo sa usilujú, je dostať Rusov zo svojho územia. Rusko môže byť porazené bez toho, aby sa rozpadlo a potom sa samo musí rozhodnúť, akým smerom sa chce uberať,“ povedal.

„Nie som si istý, že je v záujme Západu, aby sa rozpadlo Rusko,“ povedal Pifer o konšpiračných teóriách prezidenta Putina, že Západ sa dlhodobo usiluje o rozbitie Ruska.

„Kto by chcel, aby existovalo jadrovými zbraňami vyzbrojené nezávislé Tatársko. Cieľom Bieleho domu nie je zničenie ani rozdrobenie Ruska, ale vytlačenie ruskej armády z územia Ukrajiny,“ vysvetlil.

Porážka Ruska na Ukrajine by podľa Pifera pravdepodobne ohrozila Putinov režim. Existuje obava, že k moci by sa mohli dostať radikálnejšie skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál