Na hlavný obsah

Ruský súd potvrdil odobratie licencie najväčšiemu ruskému nezávislému denníku

Už roky kritizuje politiku Kremľa.

Ruský súd potvrdil odobratie licencie najväčšiemu ruskému nezávislému denníku
Na snímke vpravo držiteľ Nobelovej ceny za mier šéfredaktor nezávislého ruského denníka Novaja gazeta (NG) Dmitrij Muratov. Foto: TASR/AP

Moskovský mestský súd v utorok (7. 2.) s definitívnou platnosťou zrušil licenciu pre tlačené vydanie nezávislého ruského denníka Novaja gazeta i jeho alternatívny projekt Novaja rasskaz-gazeta.

Ako informovala agentúra AP, Novaja gazeta už roky kritizuje politiku Kremľa. Represie proti jej redakcii sa stali súčasťou cielenej kampane proti disentu.

Okrem toho rozhodnutie moskovského súdu prichádza v čase, keď sa blíži prvé výročie začiatku vojny, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine.

Šéfredaktor denníka Dmitrij Muratov, ktorý je laureátom Nobelovej ceny za mier, odsúdil utorkové rozhodnutie súdu a. Obvinil ho, že „slúži skupine ľudí, ktorí chcú, aby národ bol vystavený len propagande“.

Kritizoval, že na posúdenie každého odvolania stačilo súdu len päť minút. I to, že súd novinárom Novej gazety zakázal nakrúcať v budove súdu – s odvolaním sa na to, že status Novej gazety je právne nejasný. Muratov na základe toho usudzuje, že v kauze denníka bolo „jednoznačne rozhodnuté vopred“.

Muratov tiež pripomenul, že utorkovým rozhodnutím odvolacieho súdu bolo rozhodnuté o odobratí licencie denníku, ktorý by o dva mesiace oslávil 30 rokov svojej existencie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet