Na hlavný obsah

Šéfredaktor Bárdy: Kuciak nebol trénovaný na konfrontáciu s gaunermi. Veril, že ho štát ochráni

Robil druh žurnalistiky, ktorý na Slovensku nebol rozšírený.

Šéfredaktor Bárdy: Kuciak nebol trénovaný na konfrontáciu s gaunermi. Veril, že ho štát ochráni
Sprava šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy a šéfredaktor ICJK Lukáš Diko. Foto: RTVS

Žurnalistu Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 práve pre prácu investigatívneho novinára. Vo nej odhaľoval pomocou rozboru dát korupciu a obchody oligarchov, čo na Slovensku v tom čase nebolo rozšírené.

Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy si na kolegu spomína ako na priateľského človeka.

„Do istej miery som nechápal, akým spôsobom sa mohol takýto úkaz objaviť v slovenskej žurnalistike a špeciálne v Aktualitách,“ skonštatoval Bárdy s tým, že Ján Kuciak bol nesmierne pracovitý a ochotný pomáhať. To, že za jeho povahou stojí výchova, zistil až po jeho smrti.

Pozrite si prvú časť rozhovoru:

Vysvetlil, že Kuciak bol veľmi inovatívny a pri svojej práci nepotreboval fyzický zdroj. Pomocou tzv. dátovej investigatívnej žurnalistiky, ktorá bola v tom čase na Slovenku raritou, riešil aktivity rôznych záujmových osôb, medzi nimi napríklad Mariána Kočnera. Pokúšal sa odhaliť najmä korupciu a iné protiprávne praktiky v štáte.

Šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) Lukáš Diko tvrdí, že v centre sa pokúšajú zachovať odkaz novinára prítomnosťou vo všetkých veľkých dátových investigatívnych projektoch a snahou odhaľovať organizovaný zločin, korupciu v medzinárodnom kontexte, ale aj na Slovensku. Do jeho odkazu podľa neho spadá aj vzdelávanie mladých novinárov.

„Spolupracujeme s univerzitami, keďže vieme, že Ján učil na univerzite v Nitre a učil investigatívnu žurnalistiku. V spolupráci s univerzitami sa snažíme hľadať nové investigatívne talenty, aj keď sami zo skúsenosti aj z redakcií vieme, že dnes je to veľmi ťažké,“ skonštatoval s tým, že záujemcov je málo.

Posledná ochranná stena v spoločnosti

„Keď zlyháva štát a štátne orgány, keď polícia nevyšetruje korupciu a organizovaný zločin, potom je tu ešte posledná ochranná stena v spoločnosti a to sú novinári,“ myslí si Diko, čím poukázal na dôležitosť vzdelávania a investigatívnych talentov.

Povedal, že spolu s inými investigatívnymi žurnalistami prispel Ján Kuciak k tomu, že prípady, ktorým sa vtedy príslušné orgány nevenovali, sa v súčasnosti už vyšetrujú. Preto označil novinárov ako „poslednú stenu“ pred tým, aby štát ovládli skupiny, ktorých záujmom nie je verejné blaho.

Odkaz Kuciaka sa podľa Dika týka aj ochrany novinárov, s čím súvisí aj spustenie iniciatívy bezpecna.zurnalistika.sk. „Chceme pomáhať novinárom, ktorí sú v nejakom ohrození, stanú sa súčasťou nejakého útoku alebo online kampane,“ podotkol s tým, že dôležitosť tento iniciatívy potvrdzujú aj výsledky nedávneho výskumu ICJK.

Kuciak zabránil korupcii volieb v Detve

Ján Kuciak kontroloval volebné miestnosti v Detve, v ktorých mal informácie, že by mohol poslanec Miroslav Suja zmanipulovať voľbu presadením seba alebo svojho kandidáta.

„Mal tam vtedy údajne doviesť nejaké rómske hlasy na to, aby sa to udialo. Jano Kuciak ho o tom dopredu informoval, že tam ide, dokonca tam stál celý ten čas. A podľa viacerých zdrojov zabránil tomu, aby boli takýmto spôsobom v Detve ovplyvnené a skorumpované voľby,“ vysvetlil Bárdy.

Pozrite si druhú časť rozhovoru:

Šéfredaktor Aktualít doplnil, že Kuciak nebol trénovaný ani školený na konfrontáciu s „gaunermi“. Veril, že štát, pre ktorý pracoval, ho ako občana bude chrániť.

„Lenže je to Ficov štát, Kaliňákov štát a Gašparova polícia. Neurobili nič pre to, aby Jána Kuciaka ochránili,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko