Na hlavný obsah

Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo viac ako 3 600 obetí

Tisíce ďalších utrpeli zranenia.

Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo viac ako 3 600 obetí
Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo najmenej 1 200 obetí. Foto: Profimedia

Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení, ktoré dnes nad ránom zasiahlo Turecko a Sýriu, presiahol 3 600. V samotnom Turecku je mŕtvych 2 316 ľudí, uviedol tamojší úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD). Otrasy boli cítiť v jedenástich tureckých provinciách, zranených je vyše 13 000, uviedli agentúry.

Podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ide o najväčšie zemetrasenie od roku 1939. Zranenia utrpeli tisícky ľudí. V Sýrii si katastrofa podľa aktualizovanej bilancie vyžiadala najmenej 1 300 ľudských životov. Druhé zemetrasenie o sile 7,6 stupňa zasiahlo podľa úradov juhovýchod Turecka predpoludním SEČ.

Erdogan upozornil, že nedokáže povedať, na akom počte sa celková bilancia zastaví a ako dlho záchranné akcie potrvajú. Podľa Sezera sa zrútilo 6 217 budov. V krajine vyhlásil štátny smútok za obete tohto ničivého zemetrasenia.

Ako uviedla agentúra Reuters, v celej Sýrii zomrelo najmenej 1 300 ľudí, z toho 593 vo vládou kontrolovaných oblastiach v provinciách Halab (predtým Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús. Záchranná organizácia známa ako Biele prilby informovala o najmenej 700 prípadoch úmrtí v oblastiach na severozápade Sýrie, ktoré sú pod kontrolou opozície.

Mnohé krajiny vyslali pomoc alebo sú pripravené pomôcť.

Otrasy, ktoré cítili až v Káhire, zaznamenali 33 kilometrov od mesta Gaziantep, ktoré leží v rovnomennej provincii, s ohniskom v hĺbke 18 kilometrov, informovala predtým americká geologická služba USGS. Oblasť potom zasiahli ďalšie otrasy so silou 6,7 stupňa.

Zemetrasenie zasiahlo oblasť vzdialenú asi 90 kilometrov od sýrskych hraníc. Spolu s niekoľkými mestami je táto časť Turecka domovom miliónov sýrskych utečencov, ktorí utiekli pred dlhotrvajúcou občianskou vojnou vo svojej krajine.

na snímke zničená obytná budova.
Turecko leží na rozhraní niekoľkých litosférických dosiek a zemetrasenia sú tam pomerne časté. Foto: twitter/Citizen Free Press

Na sýrskej strane hranice zemetrasenie zasiahlo opozíciou ovládané oblasti, kde žije niekoľko miliónov vysídlených Sýrčanov.

Zemetrasenia sa v oblasti vyskytujú často

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na twitteri uviedol, že do oblastí zasiahnutých zemetrasením „okamžite vyslali pátracie a záchranné tímy“. „Dúfame, že sa z tejto katastrofy spoločne dostaneme čo najskôr a s čo najmenšími stratami,“ napísal.

Americký prezident Joe Biden nariadil vládnej agentúre pre humanitárnu pomoc USAID a ďalším federálnym vládnym partnerom, aby posúdili možnosti reakcie na zemetrasenia v najviac postihnutých oblastiach Turecka a Sýrie, uviedol vo vyhlásení poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Spojené štáty sú správami o ničivom zemetrasení hlboko znepokojené, dodal.

Na severozápade Sýrie opozičné úrady opísali situáciu v povstalcami ovládanom regióne ako „katastrofálnu“ a dodali, že sa zrútili celé budovy a mnoho ľudí ostalo uväznených pod sutinami. Sýrske štátne médiá informovali, že sa niektoré budovy zrútili v severnom meste Aleppo a v centrálnom meste Hamá. V Damasku sa otriasali budovy a mnoho ľudí vyšlo v strachu do ulíc.

V Libanone zemetrasenie vyhnalo obyvateľov z postelí a asi 40 sekúnd otriaslo budovami. Mnoho obyvateľov Bejrútu opustilo svoje domovy a vyšlo do ulíc alebo odišlo autami od budov.

OSN si obete uctilo minútou ticha

Valné zhromaždenie OSN si v pondelok uctilo minútou ticha obete ničivého zemetrasenia v Turecku a Sýrii. Informuje o tom agentúra AFP.

„Spoliehame sa na to, že medzinárodné spoločenstvo pomôže tisícom rodín postihnutých touto katastrofou, z ktorých mnohé už naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc v ťažko dostupných oblastiach,“ uviedol vo vyhlásení generálny tajomník OSN António Guterres.

Pracovníci OSN sú podľa Guterresa už na mieste v Turecku a Sýrii, aby posúdili potreby obyvateľov a poskytli pomoc, píše agentúra Reuters.

Kvalita stavieb a načasovanie

K vysokému počtu obetí zemetrasenia v Turecku prispela nekontrolovaná urbanizácia a súvisiaca nízka kvalita konštrukcie budov, zhodujú sa podľa serveru Al-Džazíra a agentúry AFP odborníci.

Významnú úlohu hralo tiež to, že zemetrasenie udrelo v skorých ranných hodinách, jeho sila aj ohnisko ležiace v relatívne malej hĺbke.

Turecké mestá sú „mimoriadne zraniteľné“ voči prírodným katastrofám v dôsledku masívnej a rýchlej migrácie a neregulovanému rozvoju miest z polovice minulého storočia, píše sa v tureckom národnom strategickom a akčnom pláne na roky 2012 až 2023.

Turecko, ktoré leží v seizmicky veľmi aktívnej oblasti, už v roku 2000 zaviedlo súbor zákonov, ktoré mali za úlohu presadiť povinné kontroly nových stavieb a inšpekcie existujúcich budov. Krok nasledoval bezprostredne po ničivom zemetrasení v roku 1999 pri severotureckom Izmite, ktoré si vyžiadalo vyše 17 000 mŕtvych.

„Jedným z dôvodov pre tak vysokú bilanciu obetí je zlá kvalita budov,“ uviedol seizmológ Mustafa Erdik z Bosporskej univerzity v Istanbule. Domy vystavané podľa nových pravidiel sú ale stále v menšine. „Tie, ktoré sa zrútili, pochádzajú z doby pred rokom 2000,“ dodáva.

Konštrukcie budov nie sú „úplne adekvátne pre oblasť, ktorá je náchylná k veľkým zemetraseniam“, povedal agentúre AFP britský geológ Roger Musson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet