Na hlavný obsah

Školy trápia vysoké faktúry za energie. Rezort tvrdí, že je pripravený vyplácať kompenzácie

Mnohým školám hrozia upomienky.

Mnohí riaditelia škôl nemajú šťastie pri vyjednávaní s dodávateľmi energií. Vysoké faktúry za teplo či elektrinu im nechcú posunúť na ďalší mesiac, hrozia im tak upomienky. Školy ich však zaplatiť samé nevedia. Pomoc zatiaľ neprichádza ani od štátu

Ministerstvo školstva riaditeľom prisľúbilo, že vysoké faktúry, ktoré teraz dostávajú, nezostanú na ich pleciach. Pomoc dostanú zo štátneho rozpočtu. Rezort mal počas februára zistiť, koľko peňazí budú základné, stredné, alebo špeciálne školy potrebovať. No je polovica mesiaca a riaditelia formulár s touto otázkou stále nedostali.

Formuláre sú podľa rezortu školstva na ceste. No dodávatelia na pomoc štátu nečakajú. „Napriek tomu, že sme v januári rádovo šetrili výdavky možno až do výšky 20 percent, tak tie faktúry sú niekoľkonásobne vyššie ako v predchádzajúcom roku,“ povedal prezident Zväzu školských asociácií a združení SR Pavel Sadloň.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Školy dostali od štátu radu, aby s platbami počkali, kým im prídu peniaze zo štátneho rozpočtu. Podľa prezidentky združenia základných škôl Evy Horníkovej mnohí riaditelia u dodávateľov
s odkladom splátok neuspeli.

„Telefonovali sme dodávateľovi tepla pre našu školu, kde sme sa chceli dohodnúť na nejakom splátkovom režime, povedali, že uhradiť by sme to mali hneď, hovorím, čo sa stane ak to neuhradím, lebo tie finančné prostriedky na účte nemáme, tak povedali, že budú to oni riešiť upomienkami,“ vysvetlila Horníková. Školy si tak musia poradiť samy.

Ministerstvo hospodárstva hovorí, že je pripravené vyplácať kompenzácie. Po tom, keď im rezort školstva pošle konečnú sumu, by mali byť peniaze na účty škôl pripísané do pár dní.

Podľa Kaliňáka otázne bude, do akej doby bude táto pomoc spustená a hlavne ako dlho táto finančná pomoc potrvá. V opačnom prípade mnohé samosprávy budú mať existenčný problém zabezpečiť prevádzku. Pomoc štátu podľa informácií RTVS nebude jednorazová, školy ju dostanú opakovane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko