Na hlavný obsah

Z čoho budú financovať obedy zadarmo?

V hre je aj mimoriadny bankový odvod.

Z čoho budú financovať obedy zadarmo?
Na snímke deti obedujúce v školskej jedálni. Foto: TASR

Na schválení obedov zadarmo sa poslanci dohodli, na ich financovaní zatiaľ nie. Podľa povereného ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) na to postačí osobitný odvod z regulovaných objektov, akými sú napríklad poisťovne.

V hre je aj mimoriadny bankový odvod. Opozícia avizovala, že ho podporí, naopak, poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) ho odmieta.

Stopku osobitnému bankovému odvodu dala po voľbách v roku 2020 vláda Igora Matoviča (OĽANO). Spečatila to memorandom. Naň sa odvoláva poverený premiér Eduard Heger, keď téma znovuzavedenia bankového odvodu ožíva v súvislosti s takzvanými. obedmi zadarmo.

„Viaže ma memorandum, že nesmieme zaviesť bankový odvod. V tomto duchu aj komunikujem a som proti tomu, aby financovanie zabezpečili bankovým odvodom,“ vyhlásil Heger.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hnutie Sme rodina sa diskusii o bankovom odvode nebráni. No nepovažuje to za nevyhnutné. Tvrdí, že postačí odvod z regulovaných odvetví.

„Už len to, ako ten návrh na zvýšenie dane z regulovaných subjektov nastavili, stačí na financovanie obedov zadarmo. Čiže aj keby sa nič nezmenilo, iba by to tak prešlo je to dostatok peňazí,“ tvrdí Krajniak.

Súčasná kríza je podľa opozície dôvodom opätovne zaviesť odvody na ziskové a regulované sektory, vrátane bánk, a financovať z nich stravu pre deti.

„Počas našej vlády sme tieto odvody zaviedli. Boli funkčné a ja sa plne za ne staviam a podporím kedykoľvek ich znovuzavedenie,“ vyhlásil Peter Pellegrini, (nezaradený), predseda strany HLAS-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko