Na hlavný obsah

Slovenskí záchranári sa zajtra vrátia z Turecka

Z ruín sa im podarilo vypátrať 12 ľudí.

Slovenskí záchranári sa zajtra vrátia z Turecka
Slovenskí záchranári pomáhajú v oblasti postihnutej zemetrasením na juhu Turecka. Foto: TASR

Slovenskí záchranári, ktorí odišli pomáhať po ničivom zemetrasení do Turecka sa vrátia v nedeľu (12. 2.). Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu a aj na to, že od zemetrasenia uplynulo 6 dní, tím MV SR zložený z členov Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby urobil všetko pre to, aby pomohol vytiahnuť živých ľudí z trosiek,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Slovenskému tímu sa v Turecku doteraz podarilo vypátrať z ruín 12 živých osôb. Tie následne odovzdali do starostlivosti miestnych úradov. Z nich päť dospelých osôb a jedno dieťa sú mimo ohrozenia života. 

Slovensko zároveň pomáha aj v oblasti repatriácie. Spolu so záchranármi sa z Turecka vrátia aj tri osoby, ktoré sa nachádzali v oblasti vážne postihnutej zemetrasením. Ich dom je v dôsledku zemetrasenia poškodený a požiadali cestou veľvyslanectva SR v Ankare o repatriáciu.

Humanitárna zásielka s jedlom

Slovensko bude Turecku naďalej pomáhať v zmysle humanitárnej či inej medzinárodnej pomoci. Do Turecka poletí v nedeľu ráno plne naložené lietadlo Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR Airbus A319 s humanitárnou pomocou SR v objeme viac ako 6 ton.

Súčasťou humanitárnej zásielky je najmä potrebná potravinová pomoc, hygienické potreby a ďalší materiál, o ktorý Turecko požiadalo aj prostredníctvom Mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany.

Vzhľadom na kapacitné obmedzenie lietadla a pripravenej humanitárnej pomoci, ktorá prevyšuje kapacitu stroja, ministerstvo vnútra plánuje ďalšie zabezpečovanie prepravy humanitárnej pomoci Slovenskej republiky do Turecka aj v najbližších dňoch.  

Ak si to situácia bude vyžadovať, pomoc do Turecka môže byť slovenskými lietadlami zrealizovaná aj niekoľkokrát za deň.

Predmetnú materiálnu pomoc poskytli nad rámec finančného príspevku 100 000 eur do Pohotovostného fondu WHO pre mimoriadne situácie na pomoc ľuďom v Turecku a Sýrii. Humanitárnu zásielku Slovensko poskytlo v koordinácii s Európskou úniou, ktorá na jej prepravu do Turecka poskytne náhradu nákladov až do výšky 75%. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko