Na hlavný obsah

Štát vyčlenil milióny na pomoc s drahými energiami. Samosprávam to však nestačí

Zvolali preto ďalší protest.

Štát vyčlenil milióny na pomoc s drahými energiami. Samosprávam to však nestačí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát má aj tento rok pripravené stovky miliónov eur na pomoc s drahými energiami. Ministerstvo hospodárstva zverejnilo výzvy pre firmy, ktorým by malo smerovať 280 miliónov eur, mesačne maximálne 200 000 eur pre jednu firmu.

Samosprávam má pomôcť 200 miliónov eur. Podľa opozície je pomoc nízka. Bližšie informácie nájdu žiadatelia na stránke rezortu.

Situácia na energetickom trhu zostáva neistá aj rok od začiatku ruskej agresie na Ukrajine. Štát preto predĺžil pomoc firmám s vysokými účtami. Podnikom preplatí 80 % z nákladov nad 199 eur za megawatthodinu pri elektrine a 99 eur za megawatthodinu pri plyne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Táto výzva je zatiaľ vypísaná na prvý kvartál – január, február, marec. S tým, že bude platná do konca júna tohto roku, tým pádom sa vytvára dostatočný časový priestor pre všetkých,“ uviedol Karel Hirman, dočasne poverený minister hospodárstva.

Ministerstvo hospodárstva vychytalo byrokratické muchy ešte z predošlej výzvy. Avizuje, že štát si informácie o firmách vytiahne sám. Peniaze by tak podnikatelia mohli dostať do niekoľkých dní.

“Primárne sa bavme o tomto roku, avšak ak by vývoj bol taký, že budeme si vedieť dovoliť z našej spoločnej kasy pomôcť ešte aj za minulý rok, tak, samozrejme, môžeme o tom viesť konštruktívnu debatu, nebránim sa,“ ozrejmil Hirman.

Kým firmy dostanú nateraz pomoc za prvé tri mesiace, pre verejnú správu ministerstvo vypísalo schému na celý rok. Mestá a obce o ňu môžu žiadať do februára budúceho roka. Združenie miest a obcí Slovenska dlhodobo vyčíta vláde, že pomoc nie je dostatočná. Aj preto zvolali na stredu (22. 2.) ďalší protest.

Poverený minister hospodárstva prisľúbil, že kompenzácie budú počas roka prehodnocovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko