Na hlavný obsah

V rebríčku boja proti energetickej kríze Slovensko vedie

Vyplýva to z analýzy belgickej výskumnej organizácie.

V rebríčku boja proti energetickej kríze Slovensko vedie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenská vláda je najštedrejšia v pomoci pre domácnosti a firmy s energetickou krízou. Vyplýva to z najnovšej analýzy výskumnej organizácie Brugel. Analytici upozorňujú, že sa to Slovensku v budúcnosti môže vypomstiť.

Belgický think-tank vystavil vládam Európy účet za energokrízu. Spolu minuli na pomoc domácnostiam a firmám takmer 800 miliárd eur. Slovensku pritom patrí prvé miesto v rebríčku. V prepočte na výkon ekonomiky je vláda SR z ďaleka najštedrejšia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hoci je Slovensko lídrom v pomoci, medzi ľuďmi to tak vôbec nevyzerá. Stále pribúdajú nové a nové správy o tom, že raz majú problém s vysokými účtami samospráva, potom firmy či školy, alebo bytové družstvá.

RTVS sa pozrela na štúdiu spolu s analytikmi. Slovensko podľa nej vynaložilo na pomoc domácnostiam a firmám vyše deväť miliárd eur za ostatných 17 mesiacov. To je takmer 9,5 % hrubého domáceho produktu. Je to vôbec najštedrejšia vládna pomoc spomedzi všetkých krajín EÚ.

Podľa analytikov má štedrá dotačná politiky dve slabé miesta. Pomoc s účtami za energie nabáda ľudí k plytvaniu, pričom by sme mali, naopak, šetriť. A dlh z energetickej krízy bude treba raz splatiť.

„Tento istý problém nastane aj pre rok 2024. Budeme stáť opäť pred otázkou, či opäť do maximálnej miery sanovať rast, alebo pripustiť nejaké nárasty a cenové šoky, čo by nebolo dobré pre spoločnosť,“ dodal analytik Jozef Badida z portálu Energie pre Vás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika