Na hlavný obsah

Stíhačky opäť rozvírili slovenskú politiku

Zelenskyj totiž osobne požiadal o dodanie MiGov-29 Hegera.

Stíhačky opäť rozvírili slovenskú politiku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Stíhačky opäť rozvírili slovenskú politiku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj totiž na samite v Bruseli osobne požiadal o dodanie MiGov-29 Eduarda Hegera (OĽANO). Dočasne poverený premiér povedal, že Bratislava urobí maximum, aby požiadavke vyhovela.

Poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) potvrdil, že o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine sa rokuje.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Sú rôzne veci, ktoré vieme poskytnúť Ukrajine a o ktorých hovoríme už dlhodobejšie. Či už ide o lietadlá Mig-29 alebo o tanky T-72, ktoré máme. Ale zatiaľ ešte nebolo urobené žiadne rozhodnutie,“ povedal Naď.

Pobúrenie opozície

Tieto slová dočasne povereného ministra obrany pobúrili opozíciu, ktorá okamžite zozbierala podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

„Navrhujeme aby na tejto schôdzi bolo schválené uznesenie, ktorým, ako som povedal, veľmi jasne povieme, že to čo robí pán Heger je protiústavné. V tomto uznesení rovnako navrhujeme vysloviť nesúhlas Národnej rady z dôvodu protiústavnosti darovať, odovzdať, predať, čokoľvek bojové stíhačky Mig-29 Ukrajine, poučujeme predsedu vlády SR v demisii, kde sú jeho právomoci,“ uviedol Robert Fico (Smer-SD), poslanec NR SR, predseda strany.

„Nie, nepodporíme. Robert Fico sa pre mňa radí do kategórie ľudí, ktorí v 68. mávali a vítali ruské tanky. Tie stíhačky sú na Slovensku, nemôžu lietať, nemáme technikov, nevieme ich servisovať,“ informoval Juraj Šeliga (nezaradený), poslanec NR SR.

Poverený minister obrany pripomenul, že by išlo o kúpu a nie darovanie.

„Všetky veci, ktoré sme dávali aj doteraz boli buď preplatené z prostriedkov EÚ v rámci európskeho mierového nástroja. My sme už dostali viac ako 80 miliónov eur na náš účet ako náhradu za to, čo sme poskytli Ukrajine, alebo že to bolo nahradené nejakým iným systémom,“ dodal Naď.

Po návrate z Bruselu potvrdil Heger, že Ukrajina požiadala o dodávku Migov.

„Teraz sa môže spustiť tento proces, pretože prišla oficiálna požiadavka. Je úplnou hanbou, že trojnásobný premiér Fico reaguje na pomoc nevinným ľuďom formou, že im chce poslať deky a teplý čaj. Môžeme na základe jeho výrokov dnes jasne povedať, že je hlasnou trúbou ruskej propagandy,“ myslí si Heger.

Dočasne poverení premiér a minister obrany sa zúčastnia aj na ďalších rokovaniach o formách spolupráce s Ukrajinou. V Bruseli ich na budúci týždeň absolvuje vyše 70 krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko