Na hlavný obsah

Štrajk vo Francúzsku ochromil dopravu, obmedzil výrobu, prerušená je aj výučba

Dôvodom je naďalej nesúhlas s dôchodkovou reformou.

Štrajk vo Francúzsku ochromil dopravu, obmedzil výrobu, prerušená je aj výučba
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Francúzsko v utorok (7. 2.) ochromil štrajk. Ide už o tretí celoštátny protest odborárov od začiatku roka. Organizátori očakávajú, že do ulíc vyjde viac ako milión nespokojných zamestnancov.

Dôvodom naďalej zostáva nesúhlas s pripravovanou penzijnou reformou a zvýšením veku odchodu do dôchodku.

Narušená železničná aj letecká doprava, prerušená výučba na školách, obmedzená výroba a distribúcia rafinérií aj elektrární. Štrajk prichádza len deň potom, ako o dôchodkovej reforme začali búrlivú debatu francúzski poslanci.

Odborári aj opozícia odmietajú akékoľvek zmeny v mimoriadne štedrom francúzskom dôchodkovom systéme. Nesúhlasia s posunutím odchodu do penzie zo 62 na 64 rokov. Verejnosť vyzývajú na ďalšie protesty.

„Ide o to, aby bol štrajk čo najväčší a aby sa do akcie zapojilo čo najviac ľudí, aby sme sa vláde mohli postaviť až do konca a kým neustúpi. O to ide,“ uviedla poslankyňa ľavicovej aliancie Nupes Clementine Autainová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa odborových zväzov presadzovaním mimoriadne nepopulárnej reformy v čase, keď domácnosti čelia rastu cien energie aj potravín, začala vláda nebezpečnú hru. Prezident Emmanuel Macron a jeho kabinet však ústupky odmietajú.

„Čo sa týka dôchodkov, dovoľte mi povedať jedno. Buď bude reforma alebo bankrot. Taká je dnes realita nášho systému,“ povedal francúzsky minister verejných financií Gabriel Attal.

Vláda tvrdí, že vďaka reforme štát do roku 2030 usporí ročne 17 miliárd eur. Jej schválenie je však otázne. Strana prezidenta Macrona nemá v Národnom zhromaždení väčšinu a pri hlasovaní sa bude musieť spoľahnúť na opozičných poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet