Na hlavný obsah

Stromy zasahujú do elektrických vedení. Pri silnom vetre a snežení to spôsobuje problémy

Podľa zákona sa má o ne starať majiteľ pozemku.

Stromy zasahujú do elektrických vedení. Pri silnom vetre a snežení to spôsobuje problémy
Na ilustračnej snímke robotníci opravujú elektrické vedenie. Foto: RTVS

Husté sneženie a silný vietor súvisí aj s výpadkami elektriny. Niekoľko tisíc kilometrov elektrických vedení na Slovensku prechádza cez lesné porasty. O stromy v blízkosti vedení sa má podľa zákona starať majiteľ pozemku. V prípade porúch mu hrozí finančný trest alebo aj trestné stíhanie.

Výdatné sneženie, silný vietor a popadané stromy. To sú najčastejšie príčiny pretrhnutých napäťových káblov či spadnutých stĺpov elektrických vedení. Naposledy zasiahla energetická kalamita obce Látky, kde boli obyvatelia niekoľko dní bez prúdu.

„Niekedy tu bolo aj cez dva metre snehu a nebolo tu až toľko problémov. Vypílili to, očistili. Teraz, keď sa rozprávam s elektrikármi, tak päť rokov to nečistili a nič sa okolo toho nerobí a potom nastanú takéto situácie,“ upozorňoval Mário Kubiš (KDH), starosta obce Látky ešte v januári.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa zákona o energetike sa o stromy a porasty pod elektrickým vedením má starať majiteľ pozemku. Ten musí dodržiavať ochranné pásmo tak, aby dreviny nezasahovali do blízkosti elektrických vedení.

„Hneď vyzývame majiteľa, aby si to dal do poriadku. Ak nereaguje, tak iniciatívu prevezmeme my a po dohode s nejakým dodávateľom sa tento úsek ošetrí,“ uviedol Miroslav Gejdoš, hovorca Stredoslovenskej distribučnej spoločnosti.

Napríklad na strednom Slovensku spravujú energetici približne 35 000 kilometrov elektrických vedení a väčšina prechádza cez súkromné a štátne pozemky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny