Na hlavný obsah

Pre snehovú kalamitu vyhlásili na Orave a Liptove mimoriadnu situáciu

Niektoré úseky ciest sú neprejazdné, inde sa tvoria rozsiahle kolóny.

Pre snehovú kalamitu vyhlásili na Orave a Liptove mimoriadnu situáciu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu vyhlásili v uplynulých hodinách v 27 obciach na území Žilinského kraja. Ide o samosprávy z regiónov Oravy a Liptova. Informácie poskytol prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman. Jeho slová potvrdila aj hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Snehová kalamita podľa neho zasiahla najmä obce v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš.

V okrese Námestovo vyhlásili mimoriadnu situáciu v obciach Oravské Veselé, Novoť, Beňadovo, Oravská Lesná, Lokca, Bobrov, Krušetnica, Rabčice a Mútne. Okres Tvrdošín zasa v obciach Habovka, Oravský Biely Potok, Zuberec a Suchá Hora.

V okrese Dolný Kubín v obciach Pucov a Pribiš. Okrese Liptovský Mikuláš v obciach Žiar, Vavrišovo, Veterná Poruba, Liptovský Ondrej, Liptovská Kokava a v meste Liptovský Mikuláš.

Zhoršená zjazdnosť ciest

Polícia v súvislosti s počasím eviduje zhoršenú zjazdnosť ciest najmä v úsekoch Žilina, Martin, Ružomberok, Dolný Kubín a na horských priechodoch. Informovala o tmo hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Zuzana Šefčíková.

„Evidujeme viacero šmýkajúcich sa nákladných motorových vozidiel, ako aj zvýšený počet škodových udalostí. Polícia v súvislosti s počasím a zníženou viditeľnosťou upozorňuje a vyzýva účastníkov cestnej premávky, aby zvýšili opatrnosť na cestách,“ doplnila krajská policajná hovorkyňa.

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v tejto súvislosti vyhlásila mimoriadnu situáciu v celom kraji. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Upozornila, že silné sneženie komplikuje zjazdnosť ciest. Snehová pokrývka v niektorých úsekoch dosahuje viac ako desať centimetrov.

„Všetky naše vozidlá a vodiči sú v teréne, v nepretržitej prevádzke a robíme maximum pre čo najlepšiu zjazdnosť vozoviek. Musíme však dodržiavať aj technické predpisy a operačný plán zimnej údržby a zabezpečovať zjazdnosť ciest od najvyššej kategórie po tú najnižšiu, ktorou sú cesty tretej triedy. Odporúčame vodičom, aby obmedzili jazdu vozidlom iba na nevyhnutné účely,“ uviedla Lacová.

Dodala, že najkomplikovanejšia situácia je na horských priechodoch Čertovica, Šturec, Kremnické Bane, Fačkovské sedlo, Javorník, Makov, Trstená, Príslop, Brestová, Jasná, Nová Bystrica – Oravská Lesná, Jasenovo, Huty, Rovná Hora, Semeteš a Klokočov.

Neprejazdné úseky, rozsiahle kolóny

Slovenská správa ciest informuje, že vo viacerých lokalitách Žilinského kraja aktuálne platí prvý kalamitný stupeň. Cestári hlásia silné sneženie, ktoré obmedzuje dohľadnosť v okrese Čadca a na diaľnici D1 medzi Hornou Stredou a Ilavou. Taktiež aj v okolí Bánoviec nad Bebravou.

Pre nákladné vozidla nad desať metrov dĺžky uzatvorili horské priechody Donovaly, Príslop, Šturec, Kremnické Bane a cestu II/ 531 medzi Muráňom a Červenou skalou. Cesty tretej triedy medzi Štrbou a Šuňavou a v Lučivnej sú pre silný vietor a tvorbu závejov uzatvorené.

Zelená vlna RTVS informuje, že pre nepriaznivé počasie je úplne neprejazdný úsek z Kraľovian do Martina. V smere na Ružomberok vodiči zatiaľ prejdú. Rátať treba s rozsiahlymi kolónami. Obojsmerne neprejazdná je podľa vodičov aj cesta zo Žiliny popod Strečno do Vrútok. Medzi Žilinou a Čadcou je zdržanie viac ako 90 minút.

Medzi Dolným Kubínom a Ružomberkom sa šmýkajú kamióny. „Na hlavnom ťahu pri Mošovciach je v oboch smeroch viacero odstavených kamiónov, úsek je ťažko prejazdný. V oboch smeroch sa tvoria rozsiahle kolóny,“ informuje Zelená vlna RTVS. Na trase z Mníchovej Lehoty do Bánoviec nad Bebravou pre zlú zjazdnosť stratia vodiči viac ako 90 minút.

Kalamita v Trstenej a Krásne nad Kysucou

Ako prvá vyhlásila mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou Trstená. Informovala o tom samospráva na svojej webovej stránke. Platiť začala od piatka (3. 2.) 10.00 h.

Z tejto situácie vyplýva, že obyvatelia sa musia aktívne zapájať do protikalamitných prác, a to najmä odhŕňaním snehu spred vlastných nehnuteľností či nepoužívaním motorových vozidiel až do sprejazdnenia miestnych komunikácií.

Obyvatelia sa majú riadiť pokynmi mesta napríklad aj pri využívaní školských a predškolských zariadení v súvislosti s ich stanovenou prevádzkou počas snehovej kalamity.

Mimoriadnu situáciu na území mesta Krásno nad Kysucou vyhlásil jeho primátor Jozef Grapa. Urobil tak v súvislosti s dlhotrvajúcim intenzívnym snežením v kombinácii so silným vetrom a s poľadovicou.

Na ohrozenom území ustanovil primátor režimové opatrenia – zabezpečiť prístup pre zásobovanie k jednotlivým predajniam, k zastávkam SAD a ŽSR, sprístupniť všetky lokality pre záchranné a pohotovostné služby a zabezpečiť prístup ku základnej škole, materskej škole, zdravotnému stredisku a verejným budovám mesta.

Mesto zabezpečí aj prísun potravín a základných potrieb do lokalít, kde zatiaľ nie je prístup technikou a bývajú tam občania s trvalým alebo prechodným pobytom. Primátor uviedol osady Lastovicov, Hackov, Nižné Vane, Vyšné Vane, Šustkov, Macurov, Jantov, Sýkorov a iné.

Mimoriadna situácia aj na Liptove

Aj Liptovský Mikuláš vyhlásil mimoriadnu situáciu a II. stupeň aktivity, pretože v najbližších hodinách očakáva snehovú kalamitu. Vodičov žiadajú, aby podľa možnosti až do odvolania parkovali vo svojich garážach a dvoroch. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Mimoriadna situácia aj II. stupeň aktivity platia na celom území mesta do odvolania. „Dôvodom je cez víkend očakávaná snehová nádielka a platí výstraha druhého stupňa. To môže byť problém pre viaceré lokality v meste, kde sa už teraz hromadia kopy snehu a zužujú tak v niektorých prípadoch obojsmernú prevádzku na jeden jazdný pruh,“ vysvetlil Gabriel Lengyel z liptovskomikulášskej radnice.

Vyhlásený II. stupeň aktivity umožňuje nielen plné nasadenie techniky Verejnoprospešných služieb (VPS) mesta, ale aj súčinnosť zmluvných spoločností, ktoré poskytnú mestu mechanizmy na vyvážanie snehu.

„Radnica bude na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie očakávať aj finančnú pomoc strany štátu pri výkone niektorých činností na úseku miestnych komunikácií,“ dodal Lengyel.

Sneh budú vyvážať zamestnanci VPS mesta na Petrovičovo nábrežie podľa ulíc s najhoršou situáciou. Petrovičovo nábrežie je podľa hovorkyne mesta jediná lokalita v Liptovskom Mikuláši, ktorú určil okresný úrad na skladovanie snehu.

V teréne bude cez víkend celý vozový park VPS. „So snehom bude bojovať v odhŕňačoch, traktoroch, sypačoch a ďalších mechanizmoch 32 pracovníkov strediska miestnych komunikácií VPS. Podľa potreby budú do údržby nasadení aj zamestnanci ostatných stredísk, ktorí budú čistiť niektoré nedostupné úseky ručne,“ ubezpečila hovorkyňa.

Pridala sa aj Považská Bystrica a Svit

Pre snehovú kalamitu vyhlásilo kalamitnú situáciu aj mesto Považská Bystrica. Radnica o tom informovala na svojom webe. Rozhodol o tom krízový štáb mesta.

„Všetky vozidlá zimnej údržby sú v neustálej pohotovosti a zároveň magistrát preveruje možnosti nasadenia ďalších mechanizmov od súkromníkov,“ uviedla radnica.

Samospráva v tejto súvislosti prosí obyvateľov o trpezlivosť, podotkla, že počasie ovplyvniť nevie. „Ak ste na cestách, buďte, prosím, opatrní,“ vyzvala obyvateľov radnica.

V podtatranskom meste Svit takisto vyhlásili v piatok podvečer v dôsledku zlých poveternostných podmienok mimoriadnu situáciu.

Informovala o tom radnica s tým, že dôvodom rozhodnutia krízového štábu je dlhotrvajúce husté sneženie, neprejazdnosť ciest a viaceré komplikácie na miestnych komunikáciách, chodníkoch, parkoviskách i vo vnútroblokoch.

Výdatné snehové zrážky

Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedal na piatok výdatné snehové zrážky a silný vietor. Najviac snehu predikovali pre Žilinský kraj a Tatry, kde môže napadať 30 až 50 centimetrov snehovej pokrývky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny