Na hlavný obsah

Švajčiarsko zvažuje dodávky tankov na Ukrajinu

Prehodnocuje svoju neutralitu vo vzťahu k ruskej agresii.

švajčiarska vlajka
Ilustračná snímka – švajčiarska vlajka.Foto: pixabay.com

Ruská invázia na Ukrajinu môže zmeniť švajčiarsku neutralitu. Bern totiž po rozhodnutí Nemecka dať zelenú dodávkam tankov prehodnocuje aj svoj postoj. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Šípošová.

Podľa súčasnej legislatívy nemôže Švajčiarsko dodávať zbrane priamo do bojujúcich štátov a ani sa nesmú reexportovať. Tamojší poslanci preto prichádzajú s návrhom zákon zmeniť.

Vojenská neutralita patrí k identite Švajčiarov. Počas druhej svetovej vojny dokonca zavreli hranice pred nemeckými Židmi. Banky pre nacistické zlato však nechali otvorené. Teraz však rastie tlak časti politikov, ktorí neutralitu vo vzťahu k ruskej agresii považujú za alibizmus.

Liberál Thierry Burkart odmieta pokračovať v tejto hre, preto predložil návrh, ktorý má umožniť dodávať švajčiarske zbrane na Ukrajinu cez západných partnerov. Švajčiarsku totiž jeho neutralita vo výrobe a predaji arzenálu nebráni, pripomína analytik Matej Kandrík.

„Švajčiarsky obranný priemysel má svoj cveng. Švajčiarska armáda je pomerne solídna,  neutralita neznamená pacifizmus. Naopak, je to väčšia potreba byť pripravený, mať výzbroj a výcvik na to, aby si Švajčiarsko vedelo svoju neutralitu ubrániť. Rozhodne by sme sa nemali na nich dívať ako na nejakú mierovú krajinu, ktorá nechce mať s obranou nič spoločné,“ vysvetlil Kandrík.

Verejnosť súhlasí

Časť politikov z opozície i koalície nechce dať teraz ruky preč od obrany Ukrajiny. Bloomberg informuje o návrhoch, aby svoje tanky predali za symbolickú cenu Poľsku, Slovensku či Česku a nahradili tak tie, ktoré ich vlády plánujú poslať na Ukrajinu.

„Ak sa to podarí v rozumnom časovom rámci a nebude to trvať príliš dlho, mohlo by to byť pomerne zásadnou pomocou pre Ukrajinu. A nešlo by len o ťažkú techniku, ale aj o dodávky munície, ktoré sa riešili už dávno, kedy Švajčiarsko blokovalo reexport rôznych zbraní protivzdušnej obrany,“ dodal Kandrík.

Na zelenú od Bernu dodať na front švajčiarsku muníciu totiž čakajú Nemci, Španieli či Dáni.  Zelenú od verejnosti na to už dostali. Viac ako 55 % Švajčiarov s tým v najnovšom prieskume súhlasilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál