Na hlavný obsah

Trump má prvú vyzývateľku, najprv však musí vyhrať republikánsku nomináciu

Je ňou päťdesiatjedenročná Nikki Haleyová.

Trump má prvú vyzývateľku, najprv však musí vyhrať republikánsku nomináciu
Na snímke bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová. Foto: TASR/AP

Donald Trump má prvú vyzývateľku v boji o prezidentskú nomináciu republikánskej strany. Stala sa ňou bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová.

Nebude to mať však ľahké. Podľa prieskumu verejnej mienky agentúry Reuters by miliardára volilo 43 percent registrovaných republikánov, zatiaľ čo Haleyovú iba štyri percentá. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Republikánka Nikki Haleyová oznámila svoju kandidatúru na prezidentku cez video. Pokúsi sa o to, čo sa nepodarilo demokratke Hilary Clintonovej – stať sa prvou prezidentkou v histórii Spojených štátov amerických.

Najprv však musí vyhrať republikánsku nomináciu. A v ceste jej stojí jej bývalý šéf, sedemdesiatšesťročný Donald Trump.

V zverejnenom videu na neho nepriamo zaútočila. „Republikáni prehrali v celkovom sčítaní hlasov v siedmich z posledných ôsmich prezidentských volieb. To sa musí zmeniť. Joe Biden je zlý prezident. Establishment vo Washingtone zlyhal. Nastal čas na novú generáciu lídrov,“ povedala Haleyová.

História vzťahov Haleyovej s Trumpom

História vzťahov bývalej guvernérky Južnej Karolíny a bývalého prezidenta je komplikovaná. Haleyová v predvolebnej kampani v roku 2016 Trumpa tvrdo kritizovala a podporila jeho republikánskeho rivala Marca Rubia.

Keď Trump vyhral, nešetrila chválou na jeho adresu. Nový prezident ju odmenil a vymenoval na post veľvyslankyne pri OSN. V roku 2018 sa rozhodla rezignovať. „Je pre mňa špeciálna osoba. Odviedla vynikajúcu prácu. Je veľmi múdra,“ povedal o nej Trump.

Haleyová po násilnostiach zo 6. januára 2021 Trumpa odsúdila a jeho politickú kariéru označila za ukončenú. Keď sa ukázalo, že miliardár sa do dôchodku nechystá a plánuje opäť kandidovať na prezidenta, svoj tón zmiernila.

„Nebudem kandidovať na prezidentku, keď bude opäť kandidovať Trump. Poradila by som sa s ním, keby som musela spraviť toto rozhodnutie,“

Súdiac podľa mlžnej reakcie Trumpovej kampane na jej kandidatúru, tak ju miliardár nepovažuje za vážnu súperku. Päťdesiatjedenročná Haleyová sa narodila v rodine imigrantov z Indie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál