Na hlavný obsah

Turecko prešetruje príčiny pádu budov. Úrady už zatkli 113 ľudí

Zosunulo či vážne sa poškodilo takmer 25 000 budov.

Turecko prešetruje príčiny pádu budov. Úrady už zatkli 113 ľudí
Turecko pokračuje v prešetrovaní príčin pádu budov po rozsiahlom zemetrasení. Úrady už v tejto súvislosti nariadili zatknúť 113 ľudí. Foto: Twitter/Reuters

Turecko pokračuje v prešetrovaní príčin pádu budov po rozsiahlom pondelkovom (6. 2.) zemetrasení. Úrady už v tejto súvislosti nariadili zatknúť 113 ľudí, informovala v nedeľu (12. 2.) agentúra Reuters.

Po zemetrasení sa v Turecku zosunulo či vážne poškodilo takmer 25 000 budov. Podľa viceprezidenta Fuata Oktaya sa predpokladá, že zadržaní sú zodpovední za zrútenie niektorých z tisícok budov, ktoré spadli v desiatich provinciách zasiahnutých otrasmi.

„Na 113 z nich vydali príkazy na zadržanie,“ povedal Oktay novinárom na brífingu v koordinačnom centre pre zvládanie katastrof v Ankare. „Budeme to pozorne sledovať, kým nebude dokončený nevyhnutný súdny proces, najmä pri budovách, ktoré utrpeli vážne škody, a pri budovách, ktoré spôsobili smrť a zranenia,“ povedal Oktay.

Ministerstvo spravodlivosti podľa neho zriadilo úrady pre vyšetrovanie trestných činov v jednotlivých provinciách zasiahnutých zemetrasením.

Opozičné strany obvinili vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že nepresadzovala uplatňovanie stavebných predpisov a že nesprávne míňala osobitné dane vyberané po poslednom veľkom zemetrasení v roku 1999.

Účelom týchto je, aby zabezpečili peniaze na to, aby boli budovy odolnejšie proti zemetraseniu. Erdogan povedal, že opozícia len klame a šíri ohováranie, aby pošpinila vládu. A že bráni investíciám, namiesto toho, aby čelila korupcii v obciach, ktoré riadi.

Polícia zadržala na istanbulskom letisku developera jedného obytného komplexu, ktorý sa zrútil v meste Antakya. V piatok (10. 2.) večer sa chystal nastúpiť do lietadla do Čiernej Hory, a v sobotu ho podľa agentúry Anadolu zatkli.

Medzitým pokračujú pátracie a záchranné práce po zemetrasení. Počet mŕtvych v Turecku presiahol 24 617, v susednej Sýrii potom 3 500. Bez prístrešia sa uprostred zimy ocitli stovky tisíc ľudí.

Návšteva gréckeho ministra zahraničia

Grécky minister zahraničia Nikos Dendias navštívil zasiahnuté oblasti Turecka v sprievode svojho tureckého náprotivka Mevlüta Çavuşoglua. Agentúra AP to označila za nové kolo takzvanej „diplomacie zemetrasenia“ medzi týmito dvoma krajinami, ktorých vzťahy bývajú často napäté, ak nie nepriateľské.

Niečo podobné sa stalo v roku 1999, len tri roky po tom, čo išli obe krajiny takmer do vojny kvôli dvom neobývaným ostrovčekom v Egejskom mori.

„Zatiaľ sme sklamali ľudí na severozápade Sýrie,“ tweetoval šéf humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths z turecko-sýrskej hranice, kde pre dodávky pomoci OSN otvorili ba jeden hraničný priechod. Na pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením v Turecku a v Sýrii vyzval v nedeľu (12. 2.) pri bohoslužbe pápež František.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet