Na hlavný obsah

Uplynul rok od začiatku zálohovania. Výsledky prekonali očakávania

Eviduje sa 71-percentná návratnosť obalov.

Uplynul rok od začiatku zálohovania. Výsledky prekonali očakávania
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rok fungovania nového zálohového systému priniesol výsledky nad očakávania. Aspoň podľa ministerstva životného prostredia a ekológov. V budúcnosti by sa okrem pet fliaš mohli zálohovať aj ďalšie obaly.

Zdá sa, že si obyvateľstvo na novú formu nakladania s použitými plastovými obalmi od piva či minerálky zvyklo. „Tí, ktorí ich v minulosti rozhadzovali ich dnes zbierajú. Tých 15 centov sa ukázala byť dostatočná motivácia,“ podotkol dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Za rok prevádzky sa zaregistrovalo viac ako 3 900 zálohovaných produktov a vytvorila sieť 3 008 odberných miest. Z nich je až 1 824 takých, ktoré sa do systému zapojili dobrovoľne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„K 31.12. za celý minulý rok bolo uvedených na trh 1,1 miliardy všetkých obalov, ktoré podliehajú zálohovaniu. Správcovi v spolupráci s distribútormi sa podarilo zozbierať viac ako 820 miliónov, čo teda v percentách je 71 percentná návratnosť,“ uviedol riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

Dôležité však bude, či sa do systému recyklácie okrem fliaš a plechoviek, postupne dostane aj ďalší plastový odpad.

„Musíme sa sústrediť na ten zbytok. Lebo záloh sú tie veci, ktoré sú dobre recyklovateľné. Ten zbytok už tak ľahko recyklovateľný nie je. Musíme nájsť efektívny spôsob ekonomický aj enviromentálny, aby aj ten zbytok bol naozaj zobchodovateľný,“ podotkla spoluzakladateľka Inštitútu cirkulárnej ekonomiky Petra Csefalvayová.

Budaj tvrdí, že rezort bude naliehať, aby sa nakúpili modernejšie technológie. Tie by mohli napríklad zvýšiť efektivitu triedenia. Slovensko má v tomto smere ambiciózne ciele. V budúcom roku chceme zvýšiť množstvo zberu nápojových obalov o 80 a v roku 2025 až o 90 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko