Na hlavný obsah

Ukrajina a Rusko si opäť vymenili zajatcov. Bolo ich spolu 179

Umožnili to Spojené arabské emiráty.

Ukrajina a Rusko si opäť vymenili zajatcov. Bolo ich spolu 179
Ukrajina a proruskí separatisti si vymenili po 50 vojnových zajatcov aj vo štvrtok 1. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Rusko prepustilo zo zajatia 116 ukrajinských zajatcov, uviedol dnes šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Ukrajina potom Rusku odovzdala 63 vojnových zajatcov, medzi ktorými sú tiež osoby „citlivej kategórie“, oznámilo podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany.

Ministerstvo dodalo, že sa tak stalo po zložitom vyjednávacom procese a za sprostredkovania Spojených arabských emirátov.

„Ďalšia veľká výmena zajatcov. Podarilo sa nám navrátiť 116 našich ľudí, obrancov Mariupolu, chersonských partizánov, ostreľovačov z oblasti Bachmutu a ďalších hrdinov, „napísal na twitteri šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Pripojil videozáznam, na ktorom oslobodení vojaci prevolávajú v autobuse vlastenecké heslo Slava Ukrajini (Sláva Ukrajine).

Jermak podľa britskej stanice BBC tiež informoval, že Rusi odovzdali Ukrajincom tiež telá dvoch Britov, ktorých auto zasiahol delostrelecký granát, keď sa v januári snažili zo Soledaru, dejiska tvrdých bojov, zachrániť istú starú ženu.

Kedy ukrajinská strana telá týchto dobrovoľných humanitárnych pracovníkov – 28-ročného Chrisa Parryho a 47-ročného Andrewa Bagshawa – odovzdá zástupcom britskej ambasády, nie je zatiaľ jasné.

Ministerstvo obrany v Moskve uviedlo, že medzi oslobodenými ruskými vojakmi sú tiež osoby „citlivej kategórie“. Čo tým mieni, však nepriblížilo. „Ich výmena sa mohla uskutočniť za sprostredkovanie vedenia Spojených arabských emirátov,“ uviedol úrad. Oslobodení ruskí vojaci sú podľa neho už v Rusku.

Zajatcov si vymenili už niekoľkokrát

Moskva a Kyjev už od začiatku vojny na Ukrajine uskutočnili niekoľko výmien vojnových zajatcov. Naposledy si krajiny navzájom odovzdali spolu 100 vojakov 8. januára, pripomenul Interfax. Išlo vtedy o prvú tohtoročnú výmenu.

Zapojenie Spojených arabských emirátov do tohto procesu sa ale v súvislosti s predchádzajúcimi výmenami väčšinou nespomínalo. Agentúra Reuters však v novembri s odvolaním sa na svoje zdroje informovala, že zástupcovia Ukrajiny a Ruska rokovali o výmene práve v tejto krajine na Arabskom polostrove.

Tieto rokovania o vzájomnom odovzdaní vojnových zajatcov podľa nej súviseli s rozhovormi o obnove vývozu čpavku do Ázie a Afriky cez ukrajinské potrubie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet