Na hlavný obsah

Uplynulo päť rokov od incidentu na Belgickom letisku, po ktorom umrel Chovanec

Prípad nie je doteraz uzavretý.

Uplynulo päť rokov od incidentu na Belgickom letisku, po ktorom umrel Chovanec
Policajti zadržujú Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku Charleroi. Foto: TASR/AP

Pred piatimi rokmi sa na belgickom letisku v Charleroi odohral incident, po ktorom zomrel Slovák Jozef Chovanec. Prípad nie je doteraz uzavretý. Právni zástupcovia pozostalej rodiny nesúhlasia so stanoviskom belgickej prokuratúry, podľa ktorej zodpovednosť za smrť slovenského občana nenesie nikto.

Napriek tomu, že incident sa odohral pred piatimi rokmi, verejnosť prípad začala mimoriadne pozorne sledovať potom, keď sa v lete 2020 dostali do médií videozáznamy z policajnej cely. Na nich vidno, ako jedna z policajtiek hajluje a ďalší policajt na zadržanom Slovákovi kľačí. Podľa belgickej prokuratúry to však nebola príčina úmrtia a Jozef Chovanec si ho spôsobil sám.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

„Požiadali sme, aby sa vykonali ďalšie vyšetrovacie úkony. Zastávame názor, že vyšetrovanie príčiny smrti Jozefa Chovanca nie je správne. Máme expertov tak zo Slovenska, ako aj z Belgicka a tí sa zhodli na tom, že príčina úmrtia nie je taká, k akej dospeli odborníci z prokuratúry,“ povedala právna zástupkyňa Ann Van de Steenová.

Konfrontácia oboch expertíz

Právni zástupcovia požiadali vyšetrovacieho sudcu o konfrontáciu oboch expertíz. Rovnako žiadali aj o posúdenie primeranosti policajného zásahu. Vyšetrovací sudca ďalšie vyšetrovacie úkony zamietol. Zástupcovia rodiny podali odvolanie a čakajú na rozhodnutie obžalobnej komory.

Van de Steenová uviedla, že spolu s klientom, ako aj so Slovenskou republikou, robia všetko čo je nevyhnutné. „Otázne je, či si belgická vláda robí svoju prácu. V tomto prípade máme pochybnosti. Myslíme si, že prokuratúra zaujala veľmi bizarný postoj, pretože žijeme v právnom štáte,“ dodala.

Rozhodnutie belgickej prokuratúry, nikoho nestíhať za smrť Chovanca, sa nepozdáva ani slovenským europoslancom, ktorí listom vyzvali Európsku komisiu, aby prípad preverila.

„Európska komisia samozrejme, nemá kompetencie zasahovať do tohto procesu, ale má kompetenciu sledovať proces, dožadovať sa nejakých informácii. Pozerať sa napríklad na to, prečo sú tam niektoré nezrovnalosti,“ ozrejmila Miriam Lexmann (EĽS), poslankyňa Európskeho parlamentu.

„Treba to naozaj dobre vyšetriť, aby občania Slovenska nemali pocit, že slovenský občan je, napríklad v Belgicku, braný za občana druhej kategórie, pokiaľ ide o Európsku úniu,“ dodal Róbert Hajšel (S&D), poslanec Európskeho parlamentu.

Rozhodnutie obžalobnej komory by malo byť známe o niekoľko týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál