Na hlavný obsah

USA požiadali Mexiko o vydanie Ovidia Guzmána. Ide o syna narkobaróna „El Chapa“

Zadržali ho v januári počas zásahu v meste Culiacán.

USA požiadali Mexiko o vydanie Ovidia Guzmána. Ide  o syna narkobaróna „El Chapa“
Príslušníci Národnej gardy stoja pred väznicou Altiplano s vysokou ostrahou, kde je väznený vodca mexického drogového gangu Ovidio Guzman. Foto: Twitter/

Spojené štáty požiadali Mexiko o vydanie Ovidia Guzmána, syna mexického narkobaróna Joaquína „El Chapa“ Guzmána a jedného z lídrov kartelu Sinaloa z rovnomenného mexického štátu. V pondelok (27. 2.) to uviedol hovorca mexickej vlády, ktorý si však želal ostať v anonymite, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ovidia Guzmána (32) zadržali v januári počas zásahu v meste Culiacán v západomexickom štáte Sinaloa.

Veľvyslanectvo USA v Mexiku predložilo žiadosť o vydanie Ovidia Guzmána mexickému rezortu diplomacie a generálnej prokuratúre. Povedal to hovorca, ktorý nechcel byť menovaný, pretože nemal oprávnenie sa k tejto záležitosti vyjadrovať.

Spojené štáty v minulosti ponúkli odmenu vo výške piatich miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k zadržaniu Ovidia Guzmána. Jeho zatknutie vyvolalo násilnú reakciu kartelu, počas operácie zahynulo desať vojakov a 19 podozrivých zločincov.

Jeho otec, „El Chapo“ Guzmán (64), si ako bývalý šéf drogového kartelu Sinaloa v USA odpykáva doživotný trest za obchodovanie s drogami, pranie špinavých peňazí a ďalšie trestné činy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet