Na hlavný obsah

Už tretia univerzita v Česku rieši neetické správanie pedagógov voči študentkám

Sťažnosti sa množia.

Už tretia univerzita v Česku rieši neetické správanie pedagógov voči študentkám
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Už tretia česká univerzita rieši neetické správanie pedagógov voči študentkám. Po Masarykovej univerzite v Brne a Karlovej univerzite v Prahe je to aj Univerzita Palackého v Olomouci.

Ide o jedného z vedúcich pracovníkov univerzity, ktorý je podozrivý, že sa ku študentke správal obzvlášť hrubo, vulgárne a sexisticky. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Niekoľko študentiek sa sťažovalo na vedúceho pedagóga Pedagogickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci pre jeho správanie plné najhrubších vulgarizmov.

Dve študentky podľa svedectiev po sústavnom ponižovaní skolabovali. Vedenie fakulty pedagóga zbavilo riadiacej funkcie, ale neprepustilo ho. Nedovoľoval to vraj zákonník práce, pretože doba, kedy sa to stalo, už bola premlčaná.

Študentky našli odvahu vypovedať až po výmene vedia fakulty. Sťažnosti na pedagógov na českých univerzitách sa množia. Často ide o urážky či sexuálne návrhy.

Držať si odstup

Riaditeľka organizácie Konsent Johanna Nejedlová hovorí, že študenti a študentky by si mali celkovo držať odstup od pedagógov.

„Oni sú síce dospelý, ale stále pretrváva určitá hierarchia. Vyučujúci majú nad študentmi nejakú moc. Rozhodujú o ich známkach a podobne,“ priblížila.

Práve tá nadriadená pozícia pedagóga často bráni študentom, aby sa verejne sťažovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál