Na hlavný obsah

V Banskobystrickom kraji sa obávajú odlivu lekárov

Reaguje na plánovanú optimalizáciu siete nemocníc.

V Banskobystrickom kraji sa obávajú odlivu lekárov
Na ilustračnej snímke operačná sála. Foto: RTVS

Odlivu lekárov a horšej dostupnosti zdravotnej starostlivosti sa obáva Banskobystrický kraj. Reaguje na plánovanú optimalizáciu siete nemocníc. Vyzývajú preto ministra zdravotníctva na schválenie doplnkových programov pre jednotlivé nemocnice.

Nemocnica v Žiari nad Hronom je spádovou pre približne 120 000 obyvateľov. Má sedem špecializovaných oddelení a ročne vykoná okolo 9 000 hospitalizácií. Podľa aktuálneho rozdelenia nemocníc by ju od budúceho roka zaradili do najnižšej kategórie.

„Obce ako Veľké Pole, Ostrý Grúň a Kľak, teraz majú čo robiť aby so záchrankou prišli do našej nemocnice do 45 minút. Neviem, si predstaviť, keby neboli niektoré oddelenia, ako sa dostanú či už do zvolenskej nemocnice alebo smerom na Levice,“ hovorí Ladislav Kukolík, lekár a zástupca primátora mesta Žiar nad Hronom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Optimalizácia siete rozdelí nemocnice do piatich úrovní a podľa rezortu zdravotníctva má stabilizovať dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Viaceré samosprávy ale nesúhlasia s jej formou.

„Na Horehroní sme začali s petíciou, ktorá má obrovský ohlas. Už len to vyjadruje veľký nesúhlas obyvateľov s týmto návrhom,“ oznámil Tomáš Abel (nezávislý), primátor mesta Brezno.

Do konca marca môžu nemocnice požiadať o doplnkové programy na zachovanie svojich oddelení. Navyše každý rok môžu vyzvať rezort o zaradenie do inej úrovne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny