Na hlavný obsah

V Česku sa budú vyrábať systémy protivzdušnej obrany pre Ukrajinu

Financovať by to malo Holandsko.

V Česku sa budú vyrábať systémy protivzdušnej obrany pre Ukrajinu
Ilustračná snímka českej vlajky. Foto: Unsplash

V Česku sa budú vyrábať systémy protivzdušnej obrany určené Ukrajine. Stovku vozidiel s podvozkami Toyota má zaplatiť Holandsko. Vo štvrtok (16. 2.) to oznámil riaditeľ Agentúry pre medzivládnu obrannú spoluprácu Aleš Vytečka. Vyplýva to zo správy stanice ČT24.

Pôjde o upravené terénne vozidlá Toyota s dvojicou rýchlopalných guľometov. Majú zosilnené odpruženie a špeciálny adaptér, ktorý umožní streľbu priamo z vozidla. Budú môcť zasahovať napríklad proti dronom. Holandsko k nim od českých firiem kúpi aj potrebnú muníciu. Obchod sprostredkoval český rezort obrany.

Na rovnaké zariadenie sa už Česi skôr zložili v kampani iniciatívy Darček pre Putina, v ktorej tiež zaplatili tank. Konkrétne na systémy protivzdušnej obrany poslali 90 miliónov českých korún (približne 3,8 milióna eur), z čoho sa nakúpilo 15 upravených vozidiel Toyota.

Systém podľa nich dokáže účinne brániť strategické aj civilné ciele pred náletmi dronov, leteckým bombardovaním či vrtuľníkmi v malých výškach. „Má robustnú konštrukciu a dobrú presnosť streľby – účinný dostrel je cez dva kilometre,“ opísala vozidlo iniciatíva.

Spolupráca s Holandskom je založená na podobnom princípe ako modernizácia 90 tankov T-72. Náklady na renováciu tankov zo zásob českého obranného priemyslu si medzi sebou rozdelia Spojené štáty a Holandsko. Celková suma sa odhaduje na 90 miliónov dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet