Na hlavný obsah

V dôsledku vojny na Ukrajine potrebuje humanitárnu pomoc 17,7 miliónov ľudí

Moskva správu WHO označila za jednostrannú.

V dôsledku vojny na Ukrajine potrebuje humanitárnu pomoc 17,7 miliónov ľudí
Na ilustračnej snímke ukrajinská vlajka. Foto: Unsplash

Pre vojnu na Ukrajine potrebuje humanitárnu pomoc 17,7 milióna ľudí. Sedem a pol milióna Ukrajincov utieklo do ďalších európskych krajín. Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v správe, ktorá sa venuje udalostiam za prvé tri štvrtiny minulého roka. Moskva podľa agentúry Reuters správu označila za politicky motivovanú.

Vojnu na Ukrajine, ktorú vlani 24. februára rozpútalo Rusko, WHO označuje za jednu z ôsmich akútnych celosvetových zdravotných kríz. Závažnosť situácie dokladá napríklad štatistikou, že zo 471 útokov ťažkými zbraňami proti zdravotníckym zariadeniam po celom svete sa ich v prvých deviatich mesiacoch minulého roka 448 odohralo práve na Ukrajine.

Zástupca Ruska pri WHO v sobotu (4. 2.) správu označil za spolitizovanú a jednostrannú. Moskva dlhodobo tvrdí, že na Ukrajine necieli na civilistov. To je ale v rozpore s radom svedeckých výpovedí i poznatkov západných krajín a neziskových organizácií.

Americká zástupkyňa pri WHO Sheba Crockerová v reakcii na správu hovorila o tom, že ruské útoky spôsobili nevýslovné utrpenie civilistom a výrazne poškodili ukrajinskú kritickú infraštruktúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet