Na hlavný obsah

V Ilave museli zatvoriť kultúrny dom

Zatvorili pre vysoké ceny energií.

V Ilave museli zatvoriť kultúrny dom
Interiér kultúrneho domu v Ilave. Foto: RTVS

Pre vysoké ceny energií museli v Ilave zatvoriť kultúrny dom. Knižnicu, ktorá tam sídli, otvoria pre čitateľov len na pár hodín v týždni. Mimoriadna situácia bude trvať do oteplenia. Nejde pritom o jediné mesto, kde sa kultúrny život rozbehne až po zime.

Tak okomentovala teplotu radiátorov v ilavskom kultúrnom dome riaditeľka kultúry. Sama sa v budove pohybovala v zimnej bunde. Teplejšie v interiéri nebude. Pre nárast energií budovu zatvorili.

Knižnica má tiež obmedzenú prevádzku len na pár hodín, dva dni v týždni. Samospráva sa obyvateľom ospravedlňuje, no šetriť musia. Aby sa situácia neopakovala pripravujú obnovu budovy. Mimoriadna situácia sa v Ilave skončí, keď sa oteplí, teda asi koncom apríla.

Zatvárali aj v Trenčianskych Tepliciach

Pre vysoké ceny energií je zatvorený aj Kursalon v neďalekých Trenčianskych Tepliciach. Aj tu čakajú s otvorením na priaznivejšie počasie. „Teraz sme v rámci navýšenia ceny energií mimo prevádzky do marca, ostávame bez reštaurácie aj tento rok,“ skonštatovala manažérka Kursalonu Zuzana Danechová.

Iné miesto na konanie kultúrnych podujatí kúpeľné mesto nemá. „Keďže to bolo štátne vlastníctvo, kúpele boli tiež štátne, sa nepočítalo že to niekedy bude v súkromných rukách. Preto my tu nemáme žiadny iný kultúrny stánok,“ podotkla primátorka Trenčianskych teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Známy nie je ani termín dokončenia rekonštrukcie Kursalonu. Situáciu skomplikovala pandémia, a to až tak, že objekt mieri do dražby. Napriek tomu sa v Kursalone pripravujú od apríla na sezónu, majú už rezervácie od klientov.

„Tá pandemická situácia oslabila eventový biznis, ale čo sa týka dražby, termín bol stanovený, nikto sa nezapojil, je to otvorené,“ uzavrela Danechová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny