Na hlavný obsah

V kauze vyzvedačstva pre Rusko uzavrel prokurátor s obvineným dohodu

Bližšie informácie o obsahu dohody zatiaľ neposkytli.

V kauze vyzvedačstva pre Rusko uzavrel prokurátor s obvineným dohodu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uzavrel dohodu o vine a treste s obvineným Bohušom Garbárom z kauzy vyzvedačstva pre Rusko. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

Banskobystrické pracovisko Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) by sa malo schvaľovaním dohody zaoberať na verejnom zasadnutí 28. februára.

„Prokurátor ÚŠP GP SR uzavrel s obvineným B. G. dohodu o vine a treste a následne dňa 8. februára 2023 podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na jej schválenie,“ priblížila hovorkyňa. Ako dodala, bližšie informácie k obsahu samotnej dohody o vine a treste nemožno poskytnúť.

Bohuša Garbára, spolupracovníka webu Hlavné správy, stíhali pre zločin prijímania úplatku a zločin vyzvedačstva. Čelí podozreniam, že približne od apríla 2021 mal pôsobiť ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády. Pri domovej prehliadke uňho polícia zaistila USB kľúče, nosiče, počítače, poznámky o plánoch spojenia, plány o podrobnej schôdzkovej činnosti so spravodajským dôstojníkom ruskej spravodajskej služby GRU, ale aj časť finančných prostriedkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko