Na hlavný obsah

V Poloninách zrušia horskú záchranku

Týka sa to aj Moravsko-sliezskych Beskýd a Javorníkov

V Poloninách zrušia horskú záchranku
Správa Národného parku Poloniny. Foto: RTVS

Národný park (NP) Poloniny už o dva mesiace nebude mať Horskú záchrannú službu (HZS). Koncom minulého roka schválil parlament príslušnú novelu zákona. Podľa nej zanikne služba horských záchranárov okrem Polonín aj v Moravsko-sliezskych Beskydách a v Javorníkoch.

HZS v Poloninách by mali zrušiť od 1. apríla. Podľa vedenia horskej služby aj poslancov, autorov novely, hlavným dôvodom je, že v minulom roku zasahovali horskí záchranári z obce Zboj len štyrikrát. Riaditeľ horskej záchranky Marek Biskupič hovorí, že za to môže nízka vyťaženosť oblastného strediska a lesnatú náturu oblasti.

„Horskou záchrannou službou, keď nám ukázali počet zásahov, mieru úrazovosti a závažnosť zásahov, je neefektívne, aby tam držali profesionálnych horských záchranárov,“ skonštatoval poslanec Národnej rady (NR) SR a spoluautor novely o HZS Lukáš Kyselica (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Správa NP Poloniny s tým nesúhlasí. Poukazuje na to, že najdlhšia trasa v oblasti má 18 kilometrov, s prevýšením 800 až 1 000 metrov.

„Je to územie, kde sa nedostanete so žiadnymi mechanizmami, čiže tí ľudia v horskej záchrannej službe majú ozaj výbornú kondičku, sú vyškolení a neviem si predstaviť, kto iný by po tých ľudí v prípade potreby mal ísť,“ podotkla Iveta Buraľová zo správy NP Poloniny.

Vzdialenosť od najbližšej horskej záchrannej služby na Čingove v Slovenskom raji je 209 kilometrov. Burgaľová skonštatovala, že správa NP považuje za paradoxné uvažovať o zrušení HZS práve v čase, keď sa stále rozpráva o náraste návštevníkov a turistov.

Záchrannú činnosť by v celej oblasti naďalej poskytovali zložky intergrovaného záchranného systému (IZS). Biskupič dodal, že v rámci jednaní s ostatnými zložkami IZS, prevažne s hasičmi, hľadajú možnosti, akým spôsobom zachovať oblasť. Štyrom horským záchranárom z Polonín ponúknu prácu v iných strediskách Horskej záchrannej služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny