Na hlavný obsah

Záchranári varujú v horách pred najnebezpečnejším týždňom roka

Na Slovensku je vyhlásených 108 mimoriadnych situácií.

Záchranári varujú v horách pred najnebezpečnejším týždňom roka
Na snímke cesta z Veľkého Slavkova do Mlynice po kalamite. Foto: TASR

Na Slovensku aktuálne platí 108 mimoriadnych situácií. V nedeľu (5. 2.) o tom informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

„Mimoriadna situácia pre celý okres vyhlásená prednostom okresného úradu platí naďalej v Čadci,“ oznámila. Hovorkyňa dodala, že zvyšok mimoriadnych situácií platí na úrovni miest a obcí. Tie vyhlasujú starostovia a primátori samospráv.

Husté sneženie a vietor predchádzajúce dva dni potrápili najmä sever a severozápad Slovenska.

Mimoriadne situácie súviseli prevažne s nezjazdnosťou miestnych komunikácií, sťaženým prístupom do obydlí či obchodov, zdravotných stredísk, k zastávkam hromadnej dopravy alebo sťaženým zásobovaním. V niekoľkých obciach počasie prerušilo dodávky elektrickej energie.

Rezort vnútra vyzval vodičov, aby dbali na zvýšenú opatrnosť. „Upozorňujeme vodičov na výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pred snehovými jazykmi a závejmi 1. stupňa, ktoré platia pre východné Slovensko,“ poukázala Eliášová na správy SHMÚ. Pre nepriaznivé počasie ministerstvo nasadilo väčšie množstvo svojich zložiek.

Zásahy zložiek ministerstva

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a dobrovoľní hasiči zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou počas soboty (4. 2.) 300-krát, informovala hovorkyňa Eliášová. Najviac zásahov evidujú hasiči v Žilinskom kraji, ktorí zasahovali 71-krát.

Hasičské výjazdy sa týkali popadaných stromov na cestách, železničných tratiach a vozidlách. Pomáhali však aj pri vyťahovaní uviaznutých vozidiel zo závejov, dopravných nehodách či s uvoľnenými plechmi na strechách.  

Vo Vysokých Tatrách, Západných Tatrách a Malej Fatre platí veľké lavínové nebezpečenstvo. Horskí záchranári naďalej varujú štvrtým stupňom z päťdielnej stupnice. Vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách pretrváva tretí stupeň. 

Záchranári lyžiarom neodporúčajú opúšťať otvorené zjazdové trate v strediskách a skúšať lyžovať vo voľnom teréne. „Mnohé lyžiarske strediská majú v mapách takzvané freeridové zóny, do ktorých zásadne neodporúča akýkoľvek vstup,“ vysvetlila Eliášová.

Za mimoriadne nasadenie sa zložkám poďakoval aj dočasne poverený minister rezortu Roman Mikulec (OĽANO). „Ďakujem všetkým zložkám rezortu vnútra za nasadenie. Rovnako ďakujem aj ďalším, ktorí aktívne počas uplynulého víkendu pomáhali zvládať kalamitnú situáciu,“ povedal.

Najnebezpečnejší týždeň roka

Horská záchranná služba upozorňuje, že sa v horách blíži jeden z najnebezpečnejších týždňov roka, uvádza ministerstvo vnútra. V niektorých horských oblastiach napadol meter až meter a pol snehu. S tým súvisí lavínové nebezpečenstvo.

Vplyvom silného vetra sa premiestnilo veľké množstvo snehu. Vytvorili sa vankúše, preveje a dosky z vetrom previateho snehu. Fúkal rýchlosťou až 150 km/h.

„V horách očakáva HZS veľké a stredne veľké lavíny, ktoré sa môžu uvoľniť samovoľne, alebo len pri malom dodatočnom zaťažení. Nebezpečné budú rovnako aj miesta, kde sa lavíny bežne nevyskytujú, alebo neočakávajú, napríklad v strmých lesných porastoch. Veľký problém môžu spôsobiť aj malé lavíny s krátkou dráhou, končiace v terénnych pascách,“ uzatvorila Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko