Na hlavný obsah

Vietnamci sa môžu stať 14. uznanou národnostnou menšinou na Slovensku

Je ich na Slovensku takmer 3 000.

Vietnamci sa môžu stať 14. uznanou národnostnou menšinou na Slovensku
Vlajka Vietnamu. Foto: pexels.com

Vietnamská komunita na Slovensku je o krok bližšie k tomu, aby bola oficiálne uznanou národnostnou menšinou. Ak by sa tak stalo, išlo by o 14. oficiálne uznanú národnostnú menšinu na Slovensku. A zároveň prvú, ktorá má iné než európske korene.

Vietnamská komunita na Slovensku obýva našu krajinu už viac ako 70 rokov. Prichádzať začali najprv za štúdiom, potom za prácou a po Nežnej revolúcii už aj s cieľom podnikania. Svoj domov si tu tak už našla tretia generácia. Posledné sčítanie obyvateľstva ukázalo, že Vietnamcov je na Slovensku takmer 3 000.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

„Najviac obyvateľov, ktorí sa hlásia k vietnamskej národnosti žije v Bratislavskom kraji, až 987. Potom v Košickom kraji, 506 obyvateľov,“ informovala hovorkyňa pre sčítanie Jasmína Stauder.

Vietnamská komunita podľa Vieta Nguyena na návrh, aby sa stali uznanou menšinou čakala dlho. Vítajú, že im táto zmena prinesie väčší priestor na sebarealizáciu, ale aj možnosť ponúknuť svoje vedomosti.

„Na podporu politiky štátu voči národnostným menšinám. Máme isté skúsenosti v oblasti migrácie, čiže môžeme byť nápomocní a užitoční ako členovia výboru,“ podotkol.

Zástupcovia vietnamskej komunity by sa po schválení návrhu teda mali stať členmi vládneho Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Získať by však mohli aj ďalšie práva.

„Vláda tiež môže odporučiť ministerke kultúry zohľadniť potreby vietnamskej národnostnej menšiny, ako aj zahrnúť vietnamskú národnostnú menšinu do participatívnych procesov ministerstiev a reflektovať na ich potreby,“ priblížila štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner.

Chýbajúca definícia menšín

Keďže na Slovensku neexistuje právna definícia národnostnej menšiny, ani formálny systém ich oficiálneho uznania sa ministerstvo spravodlivosti obrátilo na Ústav etnológie a sociálnej antropológie. Ten zhodnotil, že vietnamská komunita spĺňa všetky predpoklady národnostnej menšiny.

Oficiálne uznaní chcú byť aj Gorali. Zdá sa však, že ich žiadosť sa niekde stratila, rezort spravodlivosti ju totiž neeviduje. V rámci posledného sčítania obyvateľstva sa ku goralskej menšine prihlásilo necelých 5 400 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál