Na hlavný obsah

Víťazom mužského slalomu na MS sa stal Nór Kristoffersen

Senzáciou je aj strieborná medaila pre Gréka Ginnisa.

Zľava strieborný AJ Ginnis z Grécka, zlatý Henrik Kristoffersen z Nórska a bronzový Talian Alex Vinatzer.
Zľava strieborný AJ Ginnis z Grécka, zlatý Henrik Kristoffersen z Nórska a bronzový Talian Alex Vinatzer.Foto: TASR/AP

Nórsky lyžiar Henrik Kristoffersen prekvapivo zvíťazil v slalome na majstrovstvách sveta vo francúzskom stredisku Courchevel/Méribel. Zlatú medailu si odnáša po tom, čo si v druhom kole polepšil o 15. priečok, keďže prvá jazda mu príliš nevyšla.

Ďalšou senzáciou je strieborná medaila pre gréckeho pretekára AJ Ginnisa, ktorý na víťaza stratil 20 stotín sekundy. Tretie miesto obsadil Talian Alex Vinatzer s mankom 38 stotín sekundy.

V prvom kole sa s nástrahami trate najlepšie vyrovnal Rakúšan Manuel Feller, ktorý zajazdil dynamicky a čisto a vybudoval si náskok 13 stotín pred Nórom Lucasom Braathenom a Ginnisom.

Líder hodnotenia disciplíny vo SP Braathen predviedol pri návrate na biele svahy svoju typickú agresívnu jazdu a vôbec nebolo na ňom znať, že iba pred niekoľkými dňami absolvoval operáciu slepého čreva.

Ginnis sa presadil s vyšším štartovým číslom 24. Svojím výkonom nadviazal na senzačné druhé miesto zo slalomu zo Chamonix, keď prvýkrát prekvapil lyžiarsku verejnosť. V tesnom závese bol priebežne štvrtý Nemec Linus Strasser (+0,14). Razantne išiel aj obhajca titulu z Cortiny Sebastian Foss-Solevaag z Nórska, ktorý stratil na piatej pozícii 35 stotín.

Zjazdovka L’Eclipse, celá ponorená v tieni, nepriala Švajčiarom, ktorí otvorili preteky. Najlepší z nich bol po prvom kole dvanásty Ramon Zenhäusern, napokon skončil deviaty. Na náročnej trati mali problémy v úvodnej strmine, Loic Meillard štartujúci s jednotkou vypadol dokonca už na tretej bránke.

Napätie až do konca

Druhé kolo bolo v strmších častiach ešte zatvorenejšie, pretekári sa opäť vytrápili hlavne v úvodnej odklonenej strmine. Jeden z favoritov Kristoffersen so snahou napraviť nevydarenú prvú jazdu zaútočil zo 16. pozície, po zaváhaniach v hornej časti našiel v strednej pasáži správne tempo, predviedol výborný finiš a dostal sa jasne do vedenia.

Neprekonal ho domáci Clement Noel, Talian Vinatzer a ani obhajujúci krajan Foss-Solevaag, ktorý sa po veľkých komplikáciách prepadol až na 19. priečku. Potom Strasser nevyužil, že trať druhého kola staval jeho tréner a výrazne klesol, rovnako ako Braathen, ktorý doplatil na obrovskú chybu v plochej pasáži.

Ginnis bojoval hore so zatvorenými bránkami. Dolu sa však podporovaný publikom vyhecoval k maximálnemu výkonu a zaradil sa o dve desatiny hneď za Kristoffersena. Ten napokon mohol sláviť triumf, lebo Feller išiel hore opatrne. Problémy mal aj v strednej strmine a klesol až na siedme miesto, na ktorom skončil spoločne s Braathenom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport