Na hlavný obsah

Vo voľnom čase si ukrajinskí vojaci radi zahrajú šach, precvičujú si tak strategické myslenie

Oddych vojakov na frontovej línii sa spája s motiváciou do boja.

Vo voľnom čase si ukrajinskí vojaci radi zahrajú šach, precvičujú si tak strategické myslenie
Na ilustračnej snímke ukrajinskí vojaci hrajúci šach. Foto: RTVS

Kým väčšinou sa k nám z frontovej línie dostávajú obrázky bojov, zbraní a deštrukcie, za nimi sa skrývajú aj čriepky bežného života. Štáb RTVS sa preto zaujímal aj o to, čím sa zaoberajú ukrajinskí vojaci v čase, keď práve nie sú na bojovej misii.

Aj oddych vojakov na frontovej línii sa spája s motiváciou do boja. Na pozíciách leteckej rozviedky neďaleko od Bachmutu si vojaci radi zahrajú šach.

„Stále si nájdeme čas na to, aby sme si vydýchli od celej situácie. Našli sme si v tom dobrý čas precvičiť svoj rozum, stratégiu a vybudovať nové taktiky,“ uviedol Skif, vojak v leteckej rozviedke.

V pivnici, kde sa vojaci pripravujú na akciu, štábu RTVS Skifov kolega ukazuje čo práve číta.

„Táto kniha je o vojne na Kryme v roku 1854, keď naši anglickí kamaráti porazili našich ruských nepriateľov,“ priblížil vojak Dmytro. Tematika je jasná – boj proti Rusom. Týka sa toho aj ďalšia kniha. „Máme tu aj knihu o ukrajinskej ľudovej obrane v deväťdesiatych rokoch,“ dodal Dymtro.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po pobyte na prvej línii si vojaci chodia oddýchnuť pár kilometrov ďalej. Tam ich pre udržanie bojovej motivácie čakajú aj stále nové pozdravy od detí.

„Dobrovoľníci nám z rôznych miest prinášajú pre udržanie bojovej motivácie to, čo pre nás deti nakreslia. Píšu nám aj listy,“ hovorí vojak Serhij.

Dopĺňa, že deťom, ktoré im poslali pozdravy, potom aj telefonujú a pokračuje v príprave polievky pre chlapcov, ktorí v tento čas bojujú na prvej línii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet